Raitis

Raittiuden Ystävät Ry
OMATOIMISTA

Vinkkejä omatoimiseen raittiustyöhön
Jokainen meistä voi edistää raittiutta ja hyvinvointia omassa lähiympäristössään myös omatoimisesti. Huomioi erityisesti niitä lähipiirisi tuttavia, joille yksinäisyys tai osattomuus aiheuttaa riskin lääkitä itseään erilaisilla päihteillä. Tässä joitakin konkreettisia vinkkejä:

  • Kutsu ystäväsi kylään tai mukaan lenkille, kalastamaan tai johonkin harrastusryhmään. Esimerkiksi kansalaisopistot ja työväenopistot tarjoavat paljon mahdollisuuksia, ja harrastusten parissa tutustuu luontevasti myös uusiin ihmisiin.
  • Alkakaa kokoontumaan yhdessä ystävien kanssa, jotka ovat yksin tai joilla on arjen haasteita tai muuten tarvetta puhua asioistaan. Laittakaa esimerkiksi yhdessä ruokaa ja nauttikaa lopuksi yhteinen ateria. Miettikää, mitä muuta olisi kiva tehdä yhdessä. Samalla voitte jakaa arjen ilot ja haasteet. Kokoontukaa vaikka vuoroin toistenne luona tai käykää kahvilla tai piknikillä eri kohteissa.
  • Ruuan laittaminen yhdessä on usein palkitsevampaa kuin se, että teet kaiken valmiiksi yksin ja kutsut toisia syömään. Yhdessä kokkaaminen on hauskaa ja siihen voivat osallistua kaikenikäiset, sekä miehet että naiset yhdessä ja myös ne, joilla ei ole aiempaa kokemusta kokkaamisesta. Voit kutsua yhteen vaikka ennalta toisilleen tuntemattomia henkilöitä, yhdessä tehden tutustuu helposti. Jakakaa tehtäviä tasapuolisesti, kattakaa pöytä kauniisti ja järjestäkää ruokailutilanne mielellään niin, että kaikki näkevät toisensa. Yhteinen ateria palkitsee tekijänsä ja tarjoaa erinomaiset puitteet kuulumisten ja myös syvempien tuntojen jakamiseen. Huomioikaa tasapuolisesti jokaista osallistujaa. Tämä on myös yhteisöllisen ”Kohtaamisten keittiön” toimintaidea. Jokainen voi toteuttaa tätä omassa lähipiirissään hyvin matalalla kynnyksellä.
  • Esitä lähialueesi tai kotikuntasi kouluille raittiuskilpakirjoitusten järjestämistä. Ole yhteydessä ry (at) raitis.fi jo suunnitteluvaiheessa ja kysy järjestön mahdollisuudesta osallistua palkintojen hankkimiseen.