Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen on vastuutonta politiikkaa

Julkaistu Helsingin Sanomat Lukijan mielipide 24.7.2024

Alkoholin saatavuuden lisääminen tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin kohdistuu isoja säästöpaineita, ei ole vastuullista politiikkaa.

Hallitus valmistelee alkoholin kotiinkuljetuksen sallimista.

A-KILTOJEN LIITON toiminnanjohtaja Yrmy Ikonen ja viestinnän asiantuntija Kirsi Mäki käsittelivät alkoholin kotiinkuljetusta mielipidekirjoituksessaan ”Alkoholin kotiinkuljetus lisäisi päihdehaittoja” (HS 5.7.). Kirjoittajat ovat jälleen kerran oikeassa. Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelman mukaisesti myös Suomessa valmistellaan alkoholijuomien verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen käynnistämistä. Kotiinkuljetusmahdollisuus koskisi kaikkia vähittäiskaupassa myytäviä alkoholia sisältäviä juomia. Lisäksi Alko saisi myydä kotiinkuljetuksella kaikkia alkoholijuomia.

Etenkin ”pikatilaukset” eli mahdollisuus tilata alkoholijuomia ilman viivettä ovat muualla johtaneet juomistilanteiden pitkittymiseen ja suurien alkoholimäärien juomiseen kerralla tilauksen yhteydessä. Kansainvälisissä tutkimuksissa on nostettu esiin kotiinkuljetustoiminnan haasteita.

Keskeiset ongelmat liittyvät ikärajavalvonnassa havaittuihin puutteisiin ja alkoholin suurkulutukseen pitkällä aikavälillä ja yksittäisillä juomiskerroilla. Tiedetään, että kotiinkuljetus lisää alkoholin riskikäyttäjien ja alkoholiongelmia kokevien henkilöiden alkoholinkäyttöä, mikä lisää myös päihdepalveluiden tarvetta. Kotiinkuljetus voi myös mahdollistaa humalajuomistilanteiden pitkittymisen, mikä taas lisää akuuttien alkoholihaittojen kuten tapaturmien ja myrkytysten riskiä.

Suomessa alkoholijuomia kulutetaan tyypillisimmin kotiympäristöissä eli omassa tai toisen kodissa tai muussa yksityisessä tilassa. Tästä syystä alkoholijuomien kotiinkuljetukseen liittyy erityistä huolta myös perheiden hyvinvoinnista. Kotiinkuljetustoiminnan käynnistäminen lisäisi perheissä lukuisten alkoholinkäyttöön liittyvien terveyshaittojen lisäksi myös sosiaalisia haittoja kuten lähisuhdeväkivaltaa ja lasten laiminlyöntiä.

Alkoholin saatavuuden lisääminen entisestään tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin kohdistuu isoja säästöpaineita, ei ole vastuullista politiikkaa.

Martti Vastamäki

puheenjohtaja, Raittiuden ystävät ry