Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja ja kustantaja Tapio Sadeoja muokkaa yleisön mielipiteitä Ilta-Sanomien kolumnissaan 8.2.2023 ”Aika unohtaa Turmiolan Tommi – viinit saatava ruokakauppaan!”. Sadeoja oikaisee kolumnissaan rajusti mutkia ja toisaalta jättää kertomatta oleellisen tosiasian, jota valtaosa Suomen kansasta, ehkä osa kansanedustajistammekaan ei suoralta kädeltä tunnista. On totta, että Taloustutkimuksen mukaan 59 % suomalaisista kannattaa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa. Toisaalta, 85 % kansasta vastustaa väkevien viinojen tuomista ruokakauppoihin. Tässä on suuri ristiriita, koska viinien vienti ruokakauppoihin tuhoaisi Alkon monopolin. Tammikuussa 2021 kyselyssä vastaajista 67 prosenttia ei halunnut viinejä päivittäistavarakauppoihin, jos se tarkoittaa, että myös väkeviä alkoholijuomia myytäisiin päivittäistavarakaupoissa.

Yli puolet Alkon myynnin volyymistä on nyt viinejä. Kun ne vietäisiin Alkon noin 370 myyntipisteestä kauppojen, bensa-asemien ja kioskien yli 5000 myyntipisteeseen, olisi Alkon pakosta vähennettävä myyntipisteitään rajusti. Samalla se menettäisi monopolinsa ollessaan kykenemätön hoitamaan kunnolla koko kansan tarpeita.

Alkohan on osoittanut nykyisin suurta vastuullisuutta toimissaan ja mm. valittu vuoden parhaaksi työpaikaksi, taitaa olla pariinkin kertaan. Kaupan Liitolla ja alkoholitoimijoilla kiiluvat silmissään ne miljoona eurot, toista tuhatta miljoonaa, jotka solahtaisivat kaupan kassoihin Alkosta monopolin menetyksen myötä. Kaupan Liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemikin selitti kirkkain silmin telkkarissa, miten tärkeää on palvella asiakkaita myös hyvillä ruokaviineillä. Hyvin tietäen edellä mainitut tosiasiat.

Kansanterveyden kannalta viinit ruokakauppoihin olisi tosi Turmiollista. Sadeoja kertoo kolumnissaan, että väkevien oluiden tulo 2018-alkoholilain jälkeen ruokakauppoihin laski kulutusta selkeästi. Tämäkin tieto on vain osittaistietoa. Edeltävän 10 vuoden aikana alkoholin kulutus oli laskenut koko ajan, yhteensä noin 10 %, mutta 2018 jälkeen lasku pysähtyi melkein kokonaan. Korona-aikana alkoholin kulutus laski, kun ravintoloiden toimintaa ja matkustamista rajoitettiin. Kulutuksen lasku todistaa, että saatavuuden rajoittaminen on tehokas keino vähentää alkoholin kulutusta.

Sadeoja mainitsee myös limuviinat, mutta ei sitä, että 15-vuotiaat tytöt näyttävät mieltyneen niihin ja alkoholin kulutus heidän keskuudessaan on kasvanut. THL on myös esittänyt kannanottonaan, että kansanterveyden kannalta Alkon monopolin säilyttäminen on meidän kaikkien etu. Ehkä pitkän päälle Kaupan Liiton ja muiden alkoholitoimijoidenkin etu. 

Martti Vastamäki, käsikirurgian dosentti, professori

Puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry.