Raitis

Raittiuden Ystävät Ry
raitis.fi-lehden numeron 1/2019 kansi

Pääkirjoitus, raitis.fi-lehti 1/2019

Eräs viimeisten vuosien eniten suomalaisia kuormittavista tekijöistä on ollut jatkuva kiire. Aikaa elämämme aidosti tärkeimmille asioille tuntuu olevan entistä vähemmän. Yritämme kiireessä valitettavan usein löytää nopeita tapoja palkita itseämme arjen onnistumisista. Tammikuussa Ehkäisevän päihdetyön verkoston Tipaton tammikuu -kampanja pysäytti kysymyksellä Tarviinko mä tän? Kysymys kohdennettiin perustellusti alkoholinkäyttöön lyhytnäköisenä ja -kestoisena pikaratkaisuna hermojen lepuuttamiseen. Samaa voidaan kysyä myös kiireestä, itsekeskeisestä elämänasenteesta ja kerskakulutuksesta. Yleensä vastauksena on ”en tarvitse”. Siksi jokaisen on aika ajoin hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä ilman voisi elää. Silloin elämän tärkeimmät tekijät, ensisijaisina lähimmäiset, nousevat taas oikeille paikoilleen.

Samasta teemasta muistuttavat myös taas toukokuussa järjestettävät Päihdepäivät. Tapahtumassa kysytään, Kuka on läheinen? ja missä mennään lastensuojelussa. Heikoimmassa asemassa olevien huolehtiminen määrittelee vääjäämättömästi yhteiskunnan sivistyksen tilan. Raha ja valta eivät saisi koskaan olla lopullisia tavoitteita, vaan nöyriä renkejä jalompien tavoitteiden saavuttamisessa. Niissä onnistuessamme seuraa muukin hyvinvointi perässä. Siksi tavoitteet on asetettava korkeammalle.

Tulevaisuutta rakennettaessa lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtimisen tulee olla etusijalla. Ja etenkin nyt, kun 10 vuoden vähenemisen jälkeen alkoholinmyynti on lähtenyt maassamme taas valitettavaan kasvuun uuden alkoholilain myötä. Entä millainen kansakuntamme tulevaisuus on sitten, jos myös viinit ja niiden myötä väkevät viinat vapautetaan elintarvikeliikkeisiin, kioskeille ja huoltoasemille? Meillä suomalaisilla ei ole ollut kymmeniin vuosiin ylipääsemättömiä vaikeuksia hankkia alkoholia. Nyt alkoholitoimijat, päivittäistavarakauppa etunenässä, haluavat kaataa Alkon ja ”vapauttaa” väkevät viinatkin viinien myötä maitokauppoihin. Varaa ja terveyttä kun ei kenellekään ole päihdehaittoihin tai ennen aikaiseen päihdekuolemaan – ei ainakaan yhteiskunnalla.

Tänä vuonna kaksi kertaa ilmestyvän lehtemme ensimmäinen numero esittelee muun muassa nuorten puheenvuoroja ja elämäntilanteita. Selvin päin kesään on ollut tuttu toivotus jo 15 vuoden ajan. Se kutsuu valitsemaan raittiin kesän ja kannustaa myös aikuisia huomioimaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tekemällä kestäviä valintoja. Nuorisomme parissa on valitettavan usein mielenterveys- ja talousongelmiin liittyvää holtitontakin päihteidenkäyttöä. Samalla nuorten kiinnostus nuuskaan ja kannabikseen kasvaa. Näistä syistä johtuen on vanhempien vastuulla asettaa turvallisia rajoja, olla kasvun tukena ja tietää, missä nuoret menevät – kadulla ja netissä. Eräs kannustavimpia tapoja huomata nuorten terveelliset valinnat on palkita paikkakunnan Vuoden raitis tyttö ja poika. Silloin nuorten raittius saa nousta paikkakunnan huomioon ja kannustaa kaikkia viettämään päihteetöntä elämää. Raittiutta kun ei tarvitse katua myöhemminkään!

Onnistunutta ja raittiin leppoisaa kesää kaikille!

Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja
Raittiuden Ystävät ry