Raitis

Raittiuden Ystävät Ry
raitis.fi-lehden numero 1/2018

Pääkirjoitus, raitis.fi-lehti 1/2018

Eduskunta päätti joulun alla alkoholilaista tiukasti tuloksin 98-94. Jos äänestystä vertaisi jalkapallo-otteluun, voisi sanoa, että kentän molemmat päädyt pelasivat odotetusti, mutta keskeltä pallo saatiin yllättäen muutaman kerran omaan maaliin. Jotakin ”ottelun” kovuudesta kertoo sekin, että kesken ratkaisevien laukausten tarvittiin lääkäriä hoitamaan liiallista päihtymystilaa kansanedustajien pikkujouluissa – juhlien muista ongelmista puhumattakaan.

Tämän tuloksen myötä on perusteltua kysyä, miksi Keskusta aikanaan jätti vaaliohjelmastaan pois ”Kippis kohtuudelle” -ohjelman, jossa puolue määritteli tavoitteet alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle, ja jonka keskeisin tavoite oli yli 3,7 prosentin alkoholijuomien siirtäminen kaupoista ja kioskeista Alkoon. Raittiusjärjestöt saivat sen mukaisesti Helsingin Sanomissa 14.2.2015 vastattavaksi pääministerin Juha Sipilän hämmästelyn, kun kannatusta keskioluen siirtämiselle Alkoon ei tullut edes raittiusjärjestöiltä.

Niinpä niin, paljon on tapahtunut matkan varrella. Onko raittiusjärjestöjen nyt kysyttävä itseltään, olisiko alkoholilain äänestystulos ollut toinen, jos olisimme tässä asiassa luopuneet sääntömääräisestä puoluepoliittisesta sitoutumattomuudestamme? Järjestömme kiittää jokaista kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta äänestänyttä kansanedustajaa.

Vaikutuksensa tälläkin lakiuudistuksella kuitenkin on. Media kiirehti alkaneen vuoden ensimmäisenä päivänä hämmästelemään, kun ”taivas ei pudonnutkaan niskaan” uuden alkoholilain tullessa osittain voimaan. On itsestään selvää, että seuraukset tulevat viiveellä ja uudistaa voidaan helposti, mutta vaikutuksia on vaikea ottaa takaisin. Haitat ovat valitettavan pysyviä, työllisyydessäkin enemmän virkavallan ja hoitohenkilökunnan taakkaa lisääviä sekä yhä lisääntyviä työstä poissaoloja päihteiden vuoksi.

Lakimuutokseen liittyneessä keskustelussa uudistuksen vastustajille annettiin toistuvasti ”ankeuttajat”-nimitys. Mediapeliä on monenlaista. Päihteettömyys ei ole kuitenkaan koskaan vammauttanut ketään. Toisin on kolaripaikoilla, tappeluissa, ensiapupäivystyksissä, perheväkivallan keskellä, huostaanotoissa ja lukemattomissa muissa tilanteissa. Niiden ankeuttajina ovat päihteet, alkoholi yhä etunenässä.

Jos päihteiden runtelemat ihmiskohtalot ja tutkimusfaktat eivät riitä takaamaan kansalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia turvaavia päätöksiä, niin ihmiskunnan geeniperimän kehitys saattaa yllättäen vaikuttaa asiaan. Hiljattain julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan alkoholin juomisesta epämiellyttävän tekevä geenimuunnos yleistyisi koko ihmiskunnassa. Aasiassahan tämä geenimutaatio on jo tunnettu. Eli jos ihminen ei itse ymmärrä omaa parastaan, niin luonto tulee apuun. Jää kuitenkin nähtäväksi millä aikavälillä muutos tapahtuisi.

Kun järjestöiltä kysytään tänä keväänä ensimmäisen kerran yleisavustuksella aikaansaatuja tuloksia ja vaikutuksia, on perusteltua todeta olosuhteiden olevan entistä haastavammat kansanterveyden ylläpitämiselle. Kannustamme jokaista kantamaan entistä paremmin huolta omasta terveydestään sekä kuntia ja tulevia maakuntia tukemaan kansalaisia parhaalla mahdollisella tavalla tässä haastavassa tehtävässä. Sillä kun sääntöjä muutetaan ja peli elämän kentällä kovenee, on jokaisen suojauduttava entistä huolellisemmin myös oman vapauden vammoilta ja taattava niin toisille kuin itselleenkin turvallinen yhteiskunta. Raittius kannattaa joka tilanteessa!

Marko Kailasmaa, toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry