Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

[ingressi teksti=”Ei opeteltuja askeleita, ei koreografioita. ELONtanssissa seurataan omia tuntemuksia. Jan Pesonen teki chileläisestä vapaata itseilmaisua korostavasta biodanza-perinteestä suomalaisen version.”]

Kehopsykoterapeutti Jan Pesonen rentoutuu itsekin tanssin avulla.

Istun odottamassa ELONtanssi-työpajan alkua. En tunne ketään ympärilläni, enkä keksi mitään sanottavaa, vaikka haluaisin. Muutkin istuvat hiljaa. Vierauden tunteemme vähän vaivaa minua. Kahden tunnin kuluttua olemme täysin erilaisessa tilanteessa.

Olen lähtenyt etsimään uudenlaisia tanssikokemuksia.

Lopetin paritanssiharrastukseni, koska se tuntui liian rajoittuneelta. Jouduin myös liian usein tanssimaan yksin, sillä miehiä on harrastuksessa vähemmän.

Haikailin vanhan ajan iloiseen piiritanssiin, mutta sitä harvemmin tarjotaan. Sitten löysin ELONtanssin.

– ELONtanssi pohjautuu alun perin Chilestä lähtöisin olevaan biodanza-traditioon, josta olen luonut oman suomalaisille sopivan variaationi, kertoo tanssin kehittäjä, kehopsykoterapeutti Jan Pesonen.

– ELONtanssi poikkeaa monista muista siten, että tässä ei opetella askelkuvioita tai koreografioita, vaan sisäiset kehon impulssit johdattavat luovaa liikettä.

Pesonen johdattaa alkuun lyhyesti puhuen, tämän illan teema on elämän ja luonnon syklisyys. Kahden tunnin tanssityöpajoissa on aina vuodenaikaan tai vaikka juhlapyhään liittyvä teema, jota kohdataan omaa sisäisyyttä kuunnellen. Hän laittaa alkuun soimaan hyvin energisoivaa musiikkia.

Ei ole olemassa ”oikeita tai vääriä” askeleita, vain irrottelevan tanssin iloa.

Kaikki ovat tanssimassa, eikä kukaan istu laidalla. Paritansseista tuttua kurjalta tuntuvaa parin odotusta ei ole lainkaan.

Turvallisuutta yksin ja yhdessä

Kun olemme lämmenneet omalla tanssillamme, jatkamme hetken yhdistävällä piiritanssilla, pitäen toisiamme kädestä. Piirihän on tanssin ikiaikainen muoto. Se luo yhteyden ja turvallisuuden tunnetta. Tanssin lopussa palaamme myös piiriin.

Musiikki ELONtanssissa on hyvin vaihtelevaa, on poppia, rockia, klassista, afroa.

Eri osioiden välissä Pesonen antaa sanallista johdatusta ja suuntaa-antavia virikkeitä tanssin teemaan. Tanssimme paljain jaloin pienissä ryhmissä.

Tanssin vaihteleva luonne piristää. Erona jumppaan on se, että jumpassa osallistuja seuraa koko ajan ohjaajan liikkeitä, jolloin sisäänpäin kääntyvä huomio jää vähemmälle. ELONtanssissa tanssitaan koko ajan sisältäpäin ohjautuen.

Tunnekuorman vapauttamista

– Kehomme kantaa jännityksiä ja tunnekuormaa, jota päivien tai vuosienkin mittaan kertyy, Pesonen toteaa.

Hän selittää kuinka tanssi helpottaa kehon tunnekuormaa, auttaa olemaan paremmin läsnä ja myös pääsemään paremmin yhteyteen muiden kanssa. Huomaan tämän itsessäni ja muissa tanssijoissa. Myös Pesonen näyttää todella rentoutuvan kahden tunnin aikana.

– Tarvitsin todella tätä, ohjaaja itsekin kiittelee jälkeenpäin.

Työpajan jälkeen mieleni on valoisa ja puhdistunut, noussut negatiivisten tunteiden yläpuolelle. Aikaisemmin päivällä käyty riita aviomiehen kanssa on täysin unohtunut, kun hän tulee hakemaan minua autolla.

ELONtanssi-työpaja on aina päihteetön tapahtuma. Monet käyttävät alkoholia stressin purkamiseen tai rohkeuden löytämiseen. Tanssissa nämä myönteiset kokemukset tapahtuvat luonnollisesti.

Lopussa tuntuu hyvin luonnolliselta halata alkuun täysin vieraita tanssikumppaneita. Siinä missä alussa en keksinyt mitään sanottavaa, pois lähtiessä onkin helppoa jutella. Tunne omasta iästä ja muut ihmisiä lokeroivat raja-aidat ovat poistuneet. Huomaan ilahtuneena juttelevani tyttäreni ikäiselle nuorelle naiselle yhtä luontevasti kuin juttelen aikuisemmille ihmisille.

Pesonen työskenteli aikaisemmin suunnittelualalla. Uteliaisuus ja kiinnostus ihmisyyteen veivät hänet kuitenkin kehopsykoterapiaopintoihin ja eri vaiheiden kautta alan vaihtoon. Tätä kautta syntyi myös kiinnostus chileläiseen biodanza-traditioon, josta hän muokkasi ELONtanssin.

– Minua on aina kiinnostanut luovuuden ja liikkeen yhdistäminen. Kehopsykoterapiaopintojen jälkeen halusin jatkossakin tehdä ryhmien kanssa yhdessä liikkeellisiä matkoja, jossa voi olla tarjolla irrottelua ja kannattelua, tunnetyöskentelyä ja rentoutusta.

ELONtanssi ei kuitenkaan ole varsinaista terapiaa. Se sopii kaikille eikä edellytä tanssitaitoa. Pesonen pitää tanssityöpajoja eri puolilla Suomea.

Teksti: Tuula-Maria Ahonen Kuva: Jari Peltoranta