Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

[ingressi teksti=”Fitness-urheilussa kilpaillaan kehon lihaksikkaalla ulkomuodolla. Ero perinteiseen kehonrakennukseen on, että arvioitavana ovat myös kehon sopusuhtaisuus ja toiminnallisuus. Fitnessurheilijalla täytyy olla terveelliset elämäntavat ja vahva sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseksi.”]

Sofia Rannanjärvi ja reipasta treenaamista kisoja varten
Sofia Rannanjärvi ja reipasta treenaamista kisoja varten

Raittiuden Ystävien Urheiluliiton hallituksen jäsen Sonja-Sofia Rannanjärvi, 26, nauttii tällä hetkellä täysin siemauksin saavuttamistaan kovan työn tuloksista voitettuaan Body Fitness SM-karsinnat, neljännen sijan Body Fitness SM-kilpailuissa, neljännen sijan parhaana suomalaisena kansainvälisessä Ben Weider Legacy Cup-kilpailussa ja neljännen sijan Pohjoismaiden Mestaruuskisoissa Ruotsin Alingsåsissa.

Toimintaterapeutiksi kaksi vuotta sitten valmistunut määrätietoinen nuori nainen kertoo, että hänellä on ollut terveelliset elämäntavat aina, sillä hän on harrastanut urheilua ja kilpaillut eri lajeissa koko ikänsä. Suunnan liikunnan pariin hän on saanut urheilijavanhemmiltaan ja vanhemmilta sisaruksiltaan.
– En ole koskaan kokenut terveellisiä elämäntapoja haastaviksi, sillä nautin siitä, että niiden ja kovan työn tuloksena kykenen voittamaan itseni ja kehittymään uudelleen urheilun parissa, hän painottaa.

Sonja-Sofian aamut alkavat kilpakauden aikana aikaisin – jo viimeistään viiden aikaan salille lähdön merkeissä. Aamutreenien jälkeen hän siirtyy sujuvasti toimintaterapeutin rooliin ja iltaa kohden hänen työnsä vaihtuvat jälleen treeniohjelman pariin. Hän kertoo aloittaneensa Fitfarmin kisavalmennuksessa kesäkuussa 2013.

– Treenasin ensimmäisiin kisoihini Bikini fitneksessä Jari Mentulan eli Bullin valmennuksessa, mutta siirryin kisadieetin alkuvaiheessa toisen Fitfarmin valmentajan, Harri Forsbergin valmennukseen. Yhteistyössä valmentajien kanssa päätimme vaihtaa ensimmäisten kilpailujen jälkeen lajia Body fitnekseen, koska katsoimme, että vartaloni sopiikin paremmin tähän lajiin, hän kuvailee.

Treeniä ja motivaatiota

Treenaaminen kisakaudella edellyttää tarkkaa ruokavaliota ja treeniohjelmaa, ja niiden ohella täytyy huolehtia myös kilpailuasentojen hiomisesta.
Sonja-Sofia sanoo, että kisadieetti kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta, josta keholle rankinta aikaa on noin kaksi kuukautta.

– Treeniohjelman ja ravinnon lisäksi kilpailuun valmistautujan täytyy huolehtia suhteellisen hyvistä ja säännöllisistä yöunista, stressin vähäisyydestä sekä motivaation ylläpitämisestä samaan tapaan kuin kenen tahansa urheilijan. Harjoittelen itse kisakaudella yli kymmenen kertaa viikossa, joista noin puolet on saliharjoittelua. Salitreenien lisäksi hion myös kilpailuasentoja, hän kuvailee.

– Myös vapaahetkistä täytyy osata ottaa kaikki irti. Erityisesti kisakauden jälkeen pyrin rauhoittamaan tilanteen ja rentoudun muun muassa lukemisen, rentoutusharjoitusten, lomailun ja ystävien ja sukulaisten parissa. Kisakaudella ei ole lainkaan lepoviikkoja, mutta yksi lepopäivä treeneistä tulee olla palautumisen vuoksi kerran viikossa.

Sonja-Sofia kertoo syövänsä aina terveellisesti ja monipuolisesti muun muassa riisiä, kanaa, munia, kasviksia ja hedelmiä sekä erilaisia proteiinipitoisia juomajauheita.

– Itselleni tärkein asia tämän lajin harjoittelussa on oikea tuntuma ja treenaamisen tulee olla kovaa, mutta mielekästä. Olen kohdannut ylikunnon yleisurheiluaikoina, joten olen oppinut myös kuuntelemaan kroppaani. Joskus näitäkin asioita joutuu oppimaan kantapään kautta, hän tuumailee.

Somepäivityksiä

Sonja-Sofia kertoo, että fitness-urheilu on vaativaa ja haastavaa, mutta myös antaa ja opettaa paljon.

– Itselleni fitness lajina sopii siinä mielessä erittäin hyvin, sillä tykkään itseni haastamisesta ja rutiineista. Ne, tiukka treeni ja ennalta määrätty ravinto takaavat itselleni samalla myös hyvän mentaliteetin, hän painottaa.

Sonja-Sofia kertoo päivittävänsä kuulumisiaan tiiviisti eri somepalveluihin.

– Pidän blogia netissä omilla sivuillani, mutta nyt kisojen alla sen kirjoittaminen on täytynyt jättää tauolle.

– Minulta kysellään paljon treenaamisesta, ruokavaliosta ja motivaation löytymisestä. Se on hienoa ja yritänkin vastailla parhaani mukaan.

Sonja-Sofia lisää puhuvansa terveellisten elämäntapojen ja raittiuden puolesta.

– Toivon, että nuoret ihmiset löytäisivät harrastuksen esimerkiksi Raittiuden Ystävien Urheiluliiton toiminnasta.

Teksti: Minna Korva-Perämäki Kuva: Sonja-Sofia Rannanjärven kuvagalleria