Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

raitis.fi-2-2016-kansi-webPääkirjoitus, raitis.fi-lehti 2/2016

Alkoholilain kokonaisuudistus on valmistumassa vauhdilla. Uuden lain valmistelussa on myös Raittiuden Ystävät antanut panoksensa. Olemme osallistuneet ministeri Rehulan ”Tuli ja vesi” -työryhmään, kuten tätä motivaatiotekijöiltään hyvin ristiriitaista ryhmää on tullut tavaksi kutsua. Toisella puolella pöytää ovat istuneet alkoholitoimijat ja toisella puolella me kansalaisjärjestöjen edustajat.

Tehtävänä oli löytää ainakin yksi yhteinen sävel. Se löytyikin: molemmat osapuolet kannattivat ravintoloiden anniskelusäännösten helpottamista; ravintolatoimijat tietenkin elinkeinonsa tuottavuuden edistämiseksi ja me taas, jotta alkoholin kulutusta saataisiin siirrettyä kotoa lasten edestä valvottuihin olosuhteisiin.

Uudistuksen yhteydessä puhuttiin myös muun muassa mietojen viinien ja vahvojen oluiden tuomisesta päivittäistavarakauppoihin, ravintoloiden anniskelulupien helpottamisesta ja kauppojen alkoholin myyntiaikojen vapauttamisesta.

Työryhmän lausuntojen pohjalta Rehulan laatimassa pohjaesityksessä pahiten kansanterveyttä rokottavia vaihtoehtoja ei näkynyt. Ikävänä yllätyksenä hallitus kuitenkin vastikään kumosi Rehulan esityksen ja päätti sallia aikaisempaa vahvempien 5,5 prosenttisten juomien myymisen päivittäistavarakaupoissa. Seurauksena on arviolta reilun miljardin euron tappio Suomen kansantaloudelle.

Painostus varsinkin alkoholitoimijoiden puolelta on ollut ankaraa. Tässä pelissä totuuden on korvannut tarve luoda alkoholimyönteisiä mielikuvia ja pyrkimys vesittää tutkitun tiedon ja tilastojen antama informaatio luomalla käsitys, että alkoholipolitiikka on esimerkki tarpeettomasta holhoamisesta, jollaista Suomen valistunut kansa ei tarvitse.

Panimoalan viesti näyttää menneen läpi siitä huolimatta, että ennen hallituksen päätöstä moni poliitikko esitti näkemyksenään, että kansanterveysnäkökulman pitää olla alkoholilain kantava periaate.

Eduskunta ei ole vielä hyväksynyt hallituksen esitystä, joten mikään ei ole varmaa. Kuitenkin kiirettä pitää, jos vielä halutaan vaikuttaa. Uuden alkoholilain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Järjestömme yksi merkittävimmistä vaikutuskeinoista ovat useat jo vuosia jatkuneet ajankohtaan tai tiettyyn toimintaympäristöön liittyvät kampanjat kuten Selvin päin kesään -kampanja. Kesän alussa juhlitaan vappua, ammattiin valmistumista, lakkiaisia, siirtymistä yläkouluun ja kesäloman alkamista. Selvin päin kesään -kampanjatoimijat, joita tänäkin vuonna on 22 järjestöä, toivottavat auringonpaisteista kesälomaa ja onnittelevat lämpimästi valmistujaisjuhlia viettäviä nuoria. Juhlia voi myös ilman päihteitä ja myönteisillä odotuksilla.

Tervetullut ja hyvin käyntiin lähtenyt yhteistyöhanke on mm. myös maahanmuuttajille suunnattu kulttuurisensitiivinen ånni-hanke, jossa 7 kumppaniyhteisön kanssa nyt kolmatta vuotta annamme eväitä kasvattajille, niin vanhemmille kuin opettajillekin lasten kanssa käytävään vastuulliseen päihdekeskusteluun.

Toivotan teille kaikille hyvää kesää ja sopivasti akkuja lataavaa loma-aikaa.

Martti Vastamäki
Raittiuden Ystävät ry:n
puheenjohtaja