Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Mies makaa autotiellä, kaupungin sivukadulla. Nuorehko nainen yrittää nostaa häntä ylös. Nainen saa keski-ikäisen miehen pystyyn nostaen samalla miehen putoavia housuja.

Mies alkaa kävellä tuskin pysyen pystyssä naisen tukiessa. Kohta mies taas kaatuu kadulle makaamaan silmät kiinni yrittäen nukahtaa. Jonkun ajan jälkeen hänet saadaan pystyyn ja alkaa tavaton hoipertelu, mutta hetken päästä hän kaatuu jälleen asfaltille. Aikaa vievän nostoyrityksen jälkeen mies saadaan taas pystyyn ja hoipertelu jatkuu. Lopulta hänet saadaan kotitalonsa pihalle istumaan.

Naisen epäselvästä puheesta ei saanut selvää miksi mies oli kadulla, mutta näky oli joka tapauksessa surkea.

 

Herää kysymys: Kenen syytä miehen tila on? Onko hän itse syyllinen? Vai onko syy yhteiskunnassa?

Syitä on varmasti monia. Tutkimustiedon pohjalta yksi asia on kuitenkin varma: Alkoholikauppaa vapauttavat lakimuutokset tulevat lisäämään tuntuvasti sekä vastaavia tapauksia että alkoholihaittoja yleisesti. Niin ovat tehneet myös kaikki aikaisemmat alkoholin hintaa alentavat, juomien saatavuutta lisäävät ja mainontaa vapauttavat lakimuutokset.

 

Pyöräilijä