Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Alla ote Raittiuden Ystävien puheenjohtajan, dosentti Martti Vastamäen kirjoituksesta Lääkärilehden numerossa 18/2014. Kirjoitus on luettavissa Lääkärilehden sivuilta Fimnet-tunnuksilla.

Ilta-Sanomien artikkelissa ”Alkoholilain kiristyksistä valtava lasku” 3.4.2014 todetaan, että alkoholilakiin suunniteltujen uudistusten negatiivinen kokonaisvaikutus julkiseen taloustasapainoon on 209 miljoonaa euroa eli kaksinkertainen äskeisen lapsilisäkiristyksen tuomiin säästöihin. Tutkimus on Panimoliiton tilaama.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kulutuksen ja samalla alkoholin aiheuttamien miljardiluokan haittavaikutusten järkyttävän nousun suurimmat syyt ovat olleet Suomessa saatavuuden lisääminen ja hinnan alentaminen.

Alkoholin kulutusta on vähennettävä. Eniten siihen vaikutetaan lainsäädännöllä. Olisi siis pystyttävä vaikuttamaan asioista päättäviin eli kansanedustajiin.

Vastuu päihdeasioissa on valtion eikä yksilön, jonka olisi alkoholituotteiden valmistajien ja kaupan mukaan otettava itse vastuu toiminnastaan. Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän perusteellisen valmistelun ja lukemattomien asiantuntijakuulemisten jälkeen näemme tänä vuonna, miten edustajamme asiasta päättävät. Katsotaanko esimerkiksi olut edelleen urheilijalle niin tärkeäksi, että sitä pitää mainostaa ja tarjoilla urheilukilpailuissa ja näin antaa lapsille ja nuorille vääränlainen viesti?

Martti Vastamäki
käsikirurgian dosentti
Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja