Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

…Venäjältä
Tupakointikielto julkisilla paikoilla Venäjällä sekä kielto myydä tupakkaa kioskeissa astui voimaan kesäkuun alussa. Ensi vuonna Venäjällä ei saa tupakoida enää ravintoloissakaan. Venäjä rajoitti alkoholinkäyttöä vuodenvaihteessa nostamalla oluen alkoholiveroa 40 prosentilla. Samalla alkoholin myynti kioskeissa kiellettiin iltayhdentoista ja aamukahdeksan välillä. Kertaostokselle asetettiin yläraja. 900 000 venäläistä kuolee vuosittain alkoholiin tai tupakkaan; WHO:n mukaan joka viidennen miehen kuolinsyy Venäjällä on alkoholi. Raitis Vladimir Putin on huolissaan Venäjän väkiluvun laskemisesta. Hän on julistanut sodan tupakointia ja vodkankäyttöä vastaan. Hänen myötävaikutuksestaan väkevien alkoholijuomien verotusta on Venäjällä kohotettu 30 prosenttia. Julkijuopottelu on kielletty, ja alaikäraja väkevien juomiselle on nostettu 21:een. (Nodeju, Taloussanomat)

…Australiasta
Tupakoitsijat ovat Australiassa voineet tähän asti saada palkinnoksi tupakkaostoksistaan kanta-asiakasetuja. Eli se, joka polttaa paljon ja rikastuttaa addiktiollaan lähikauppiasta, on voinut saada kiitokseksi etukuponkeja ja bonusta. Ei enää. Moiset sauhuttelupalkinnot julistettiin laittomiksi 1.3. voimaan astuneessa lakimuutoksessa. Tupakoinnin vastainen viesti on ollut vahva myös Victorian kaupungin ihanilla uimarannoilla. Joulukuussa ne julistettiin savuttomiksi, joten rantavahtien työnkuvaan kuuluu nykyään myös tupakointikiellon valvominen.
(Victorian kaupungin terveystoimi)

…Somaliasta
Khat on Itä-Afrikan maissa laillinen, pureskeltava huumausaine, joka aiheuttaa lyhytaikaista euforiaa.  Pitemmällä aikavälillä khatista seuraa terveyshaittoja, kuten sydänvaivoja. Khatin suurkuluttaja passivoituu; kaikki muu paitsi huume menettää merkityksensä, eikä hän kykene pitämään huolta perheestään. Monelle Itä-Afrikan muslimille khat merkitsee samaa kuin olut runsaasti alkoholia käyttävälle suomalaiselle.

Khatin käyttöä vähennetään ja sen aiheuttamia sosiaalisia ongelmia lievennetään suomalaisvoimin. Puntland Community ry tekee Puntinmaassa eli Somalian keskiosissa valistustyötä ja järjestää urheilu- ja koulutusmahdollisuuksia khatin rikkomien perheiden lapsille. Koulutus voi katkaista kierteen, jossa perheen äiti elättää lapset myymällä khatia, koska khat on tehnyt perheen isästä työkyvyttömän ihmisraunion.

Useissa Euroopan maissa, kuten Suomessakin, khat luokitellaan laittomaksi huumeeksi. Jopa Alankomaat on sen käytön ja maahantuonnin viime vuonna kieltänyt. Ranska taistelee kiivaasti khatia vastaan muun muassa lentokenttäratsioilla. Jälkeen on jäänyt vain Iso-Britannia, joka ei ole välittänyt itäafrikkalaisten maahanmuuttajien viimeaikaisista vetoomuksista khatin kieltämiseksi. Iso-Britannia päätti tammikuussa, ettei khat ole niin vaarallista, että se pitäisi kieltää. Näin maa tukee osaltaan sitä, että khatin myyminen ulkomaille on edelleen tuottoisa elinkeino monin paikoin Itä-Afrikassa; esimerkiksi Etiopian koko ulkomaanviennistä khat kattaa peräti 15 %. (Afrikan Sarvi, The Guardian)

…Kanadasta
Kanadan Rintasyöpäyhdistys kampanjoi alkoholin aiheuttamista syöpäriskeistä. Yhdistys haluaa tuoda kanadalaisten yleiseen tietoisuuteen, että alkoholi on syöpäaktiivinen aine ja että ainakin neljä prosenttia Kanadan vuosittaisista uusista rintasyöpätapauksista liittyy alkoholiin.
Alkoholiannos päivässä lisää rintasyövän riskiä 13 %, yhdistys tiedottaa. Kaksi annosta päivässä lisää riskiä 27 % ja sitä rankempi alkoholinkäyttö pompauttaa riskin jopa noin 50 % verran ylöspäin. Kanadassa alkoholia käyttää säännöllisesti kahdeksan kymmenestä aikuisesta. (Canadian Breast Cancer Foundation)

…Sveitsistä
Maailman Terveysjärjestö WHO aikoo 66. suurkokouksessaan toukokuussa tarkistaa maailmanlaajuista strategiaansa haitallisen alkoholinkäytön vähentämiseksi. Näin strategiasta hiotaan toivottavasti entistä vaikuttavampi ja suurkokoukseen osallistuvat yli 190 maan terveysministerit sitoutuvat siihen entistä pitävämmin. Strategia julkaistiin 2008. Sinä vuonna kaikki WHO:n jäsenmaat olivat viimeinkin tarpeeksi yksimielisiä alkoholin tuhoisista terveysvaikutuksista.

Koonnut: Natalia Kisnanen