Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Monesti raittiuskuukauden pitäjä voi olla yksin. Muut ihmiset enemmänkin ihmettelevät kuin tukevat ja kannustavat.

Miehisen miehen identiteettiin näyttää edelleen kuuluvan irrottelu viinan merkeissä. Kun miespuolinen tuttavani pitää kolmen kuukauden raittiuttaan, hän tuntuu olevan aika yksin terveysprojektinsa kanssa.

Sain kerran idean, että annan naispuoliselle tutulleni vuoden raittiuden kunniaksi verson rahapuu-kukastani. Kukkakirjakin vahvistaa, että rahapuu on vähään tyytyvä, helppohoitoinen kasvi. Ainoa virhe, minkä sen kanssa voi tehdä, on liiallinen kastelu.

Kasvava rahapuu symboloi sekä raittiutta että sitä, että raittius merkitsee myös rahan säästöä. Ja tietenkin sille voi antaa muitakin merkityksiä, kuten vaikkapa että hyvinvoiva kukka viestittää omistajansa kykyä pitää huolta kotinsa viihtyvyydestä, sitä, että omistaja on hyvä ihminen.

Rohkenin kysäistä miespuoliselta tutultani, saisinko lahjoittaa hänelle raittiuden kunniaksi kukan. Yllättävästi hän olikin valmis tähän lahjoitukseen. Kun kysyin, mitä kukkaa hän toivoo, hän kertoi haluavansa rahapuun. Olemme sopineet asiasta, ja nyt meillä on konkreettinen asia, jonka merkeissä voimme keskustella raittiudesta iloisessa hengessä.

Tuula-Maria Ahonen

Lue koko kirjoitus