Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Arvoihinsa on uskottava, vaikka oman liikevoittonsa kustannuksella. Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajan ja liikenneasemayrittäjän
Jari-Pekka Koposen rohkea periaatepäätös toi hänelle Raittiusteko 2012 -tunnustuksen.

Jari-Pekka Liikenneasemat ovat noudattaneet uskollisesti päihteetöntä linjaansa aina ketjun ensimmäisen huoltoaseman perustamisesta, vuodesta 1990 saakka. Koposelle oli luontevaa olla tarttumatta tilaisuuteen, kun mietoja alkoholijuomia sai 90-luvun puolivälissä alkaa myydä huoltoasemillakin. Ihan kaikki eivät tätä huomanneet, mutta Raittiuden Ystävien jakama raittiustekotunnustus toi asialle julkisuutta, ja
positiivinen palaute on lisääntynyt entisestään.

“Suomessa on tapana ajatella, että jotkut ne vaan alkoholisoituvat helpommin kuin toiset. Mutta kyllä tämä on ihan yhteispeliä”, Jari-Pekka Koponen toteaa. Ottamalla vastuuta yrittäjät voivat muuttaa yhteiskuntaa. “Enemmän tekoja, vähemmän puheita”, Koponen toivoo. Hän odottaa innolla, mikä suuri kauppaketju päättää ensimmäisenä luopua tupakkatuotteitten myymisestä kokonaan, ja milloin tämä tapahtuu.

Yrityksiä, joiden arvot ovat kohdallaan, ei arvosteta Koposesta tarpeeksi. “Siinä on kieltämättä vinoumaa, että kun yrittäjällä menee hyvin, työntekijät hyötyvät siitä liian vähän. Se vaan unohdetaan usein, että yrittäjän on maksettava työntekijöilleen yhtä paljon silloinkin, kun yrityksellä menee huonosti. Yrittäjät tarvitsisivat pikemminkin joustoa näihin asioihin kuin enemmän voittoa”, Koponen toteaa.

Suomen Yrittäjien uutena varapuheenjohtajana Koponen haluaa paitsi helpottaa yrittämistä, myös nostaa yrittämisen arvostusta.
Nyt nuorten suomalaisten halu ryhtyä yrittäjiksi on alhainen ja yhä laskussa. “Nuoret ovat tosi älykkäitä, he näkevät riskit. Me Suomen Yrittäjissä ajamme lainsäädäntöön sellaista muutosta, ettei kotiaan voi menettää väkisin yritystoiminnan takia. Että vaikka pankinjohtaja veisi
kodin, siinä saa silti asua.”

Natalia Kisnanen

Lue koko kirjoitus