Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Suomalaisnaisten suoraan alkoholin takia menettämät ikävuodet ovat kaksinkertaistuneet sitten 80-luvun lopun. Tuore tutkimus näyttää koruttomasti naisten nopean asennemuutoksen seuraukset.

Vaikka useimmat muut kansantaudit lyhentävät suomalaisten elämää yhä vähemmän, alkoholin takia menetetyt vuodet ovat lisääntyneet
rajusti. Suomalaiset menettivät suoraan alkoholin takia ennenaikaisesti noin 45 % enemmän elinvuosia vuosina 2006–2010 kuin vastaavasti vuosina 1986–1990. Naisten kohdalla nousu oli peräti 99 prosenttia!

Tulokset käyvät ilmi Itä-Suomen yliopiston koko Suomen laajuisesta tutkimuksesta. Tutkimus perustuu kansainväliseen PYLL-indeksiin. Lyhenne tulee sanoista Potential Years of Life Lost. Indeksi ottaa huomioon ne, jotka ovat kuolleet alle 70-vuot iaina syistä, joita olisi voinut ehkäistä ennalta.

Natalia Kisnanen

Lue koko kirjoitus