Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

…Zimbabwesta

Alkoholin juominen kielletään kokonaan raskaana olevilta ja teini-ikäisiltä zimbabwelaisilta, mikäli suunnitteilla oleva uusi tiukka alkoholilaki menee läpi. Voisikin sanoa, että kansainväliset tutkimustulokset alkoholin terveyshaitoista otetaan Zimbabwessa vakavammin kuin missään Euroopan maassa.
Toteutuessaan uusi laki kieltäisi myös alkoholin myymisen iltaseitsemästä aamukuuteen, ja sunnuntaisin myynti loppuisi jo puoliltapäivin. Näkyvästi päihtyneille ei tarjoiltaisi. Alkoholin mainitseminen kiellettäisiin perheille suunnatuissa mainoksissa, oppimateriaaleissa sekä urheilutapahtumien yhteydessä.
Merkittävien lakiuudistusten takana on kaakkoisafrikkalaisen Zimbabwen varsin itsevaltaisen presidentin Robert Mugaben terveysasioiden neuvonantaja Timothy Stamps.
Zimbabwen elinkeinoelämä, etenkin kukoistava olutteollisuus, yrittää kuitenkin parhaansa mukaan torpedoida lakimuutoksen toteutumisen.
(VOA Zimbabwe)

…Thaimaasta ja Belgiasta

Thaimaalaiset välittävät ainakin vielä enemmän terveydestään kuin vapaasta kaupasta hinnalla millä hyvänsä.
EU:n ja Thaimaan vapaakauppaneuvottelut pysähtyivät tänä syksynä kysymykseen alkoholista ja tupakasta. EU kärttää Thaimaata sisällyttämään vapaakauppasopimukseen myös eurooppalaiset alkoholi- ja tupakkatuotteet. Thaimaalaiset huomauttavat, että alkoholituotteiden verotus on kuitenkin tutkitusti paras keino hillitä köyhemmän kansanosan juomista ja polttamista.
Lukuisat järjestöt niin Thaimaassa kuin EU:ssakin ovat nyt nostaneet asiasta metelin. Esimerkiksi Active lähetti Brysseliin Euroopan komissiolle kipakat terveisensä: alkoholi ei ole ohraa!
Maailman terveysjärjestön WHO:n alkoholistrategiakin on sitä mieltä, että kansanterveyttä tulee kunnioittaa enemmän kuin kilpailevia intressejä. ”Vaadimme että Euroopan komissio turvaa sen, ettei tätä kaikkien EU:n jäsenvaltioiden tänä vuonna ratifioimaa strategiaa loukata!” vaatii Active.
Active on eurooppalainen kattojärjestö, johon kuuluu 500 raittiuden valinneiden nuorten yhdistystä, ja yli 25 000 nuorta eri puolilta Eurooppaa.
(Asia News Network & activeeurope.org)

…Intiasta

HIV-viruksen leviämisen ehkäiseminen on suuri haaste Intiassa. Viruksen leviämisestä voi syyttää pääasiassa prostituutiota kannattavia miehiä. Intiassa on nyt haettu uutta lupaavaa lähestymistapaa ongelmaan.
Pelkkä ehkäisyvälinevalistus ei ole kantanut toivottua hedelmää. Kun mies on humalassa, hän ei välttämättä muista tai piittaa riskeistä vaan kieltäytyy kondomin käytöstä. Moni intialainen prostituoitu on tässä asiassa asiakkaittensa hyvän tahdon armoilla. Alalla työskentelee paljon ihmiskaupan uhreja.
Suurin osa Intian ilotalojen asiakkaista on alkoholin suurkuluttajia, kertoo Ravi Verma, kansainvälisen naistutkimuksenkeskuksen ICRW:n aluejohtaja. HIV:n vastainen taistelu on siis samalla päihteiden vastaista taistelua.
Intiassa järjestettiin syys-lokakuussa toista kertaa Kansainvälinen alkoholi- ja HIV-konferenssi. Konferenssi tarjosi tietoa ja kontakteja eri alojen toimijoille, jotta nämä voisivat liittoutua yhteiseen rintamaan.
Tänä vuonna teemana olivat naisten oikeudet.  ”Sukupuolinäkökulma unohtuu monesti, kun puututaan alkoholiongelmiin tai HIV:n leviämiseen. Jos tasa-arvokysymyksiä ei pohdita tunnontarkasti, vaarana on, että vallalla oleva naisten ja tyttöjen sorto vahvistuu”, Ravi Verma varoitti.
(Times of India)

…Pohjois-Irlannista

Happy hourit, juo-niin-paljon-kuin-jaksat ja kaksi-tuoppia-yhden-hinnalla -tarjoukset, opiskelija-alennukset ja ilmaiset drinkit naisasiakkaille ovat anniskeluravintoloiden sisäänheittokeinoja Pohjois-Irlannissa. Iso-Britanniaan kuuluvan itsehallinnollisen alueen sosiaalipuolen kehityksestä vastaava ministeri Alex Attwood yrittää saada tammikuussa voimaan kiellon tällaiselle ”vastuuttomalle juomisen edistämiselle”.
”Se rohkaisee ihmisiä juomaan enemmän kuin he muuten joisivat, mistä voi seurata vahinkoa yhteiskunnalle. Ehdotukseni taklaa pubit, klubit, supermarketit ja muut toimipisteet, jotka myyvät alkoholia vastuuttomalla tavalla. Olen vakuuttunut siitä, että lausuntokierros tulee olemaan tärkeä askel alkoholin väärinkäytön ja siihen liittyvien haittojen vastaisessa taistelussa Pohjois-Irlannissa”, Attwood kommentoi.
(Northern Ireland Executive)