Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Haluaisitko hengähtää töitten jälkeen hyvässä seurassa ja tutustua ihmisiin, joiden henki ja jutut eivät haise alkoholilta? Kännikapina tarjosi tähän mahdollisuuden ja makoisat sapuskat after work -illassa Helsingin Korjaamolla.

kannikapina-2w-kuva-joni-villanen-8Aino Liukon mielestä tämä illanviettotapa voitti kyllä illan television äärellä.
– Vähänkös kiinnostavaa katsoa, miten jengille nuoria annetaan viinaa ja sitten katsotaan, mitä tyhmää he tekevät kännissä. Vastustan sisällöttömiä ohjelmia ja uutisoinnin viihteellistymistä!
Liukkoa ärsyttää suomalaisten laumasieluisuus alkoholin käytössä. Samoilla linjoilla oli Christian Karlsson.
– En ole tullut osalliseksi suomalaisesta alkoholikulttuurista. Olen halunnut olla oman tieni kulkija ja harkita tarkkaan valintojani, sitä, mitä hedelmiä niistä seuraa.
– En käsitä, mikseivät ihmiset pysty ilmaisemaan tunteitaan selvin päin. Häiritsee, kun ei osata nauttia elämästä ilman viinaa, vaikeroi Matti Niemelä.
– Itse pystyn tekemään selvin päin sen minkä muut tekevät viinapäissään – ja vielä muistankin seuraavana päivänä, mitä tein.
Paikalle saapuneita viihdyttivät porvoolaisjonglööri Joni Villanen sekä helsinkiläinen muusikko Tuukka Liukkonen. Jälkimmäinen kritisoi promilletonta boolia siemaillessaan muusikkokulttuuria.
– Olen huomannut, että hommat toimivat paljon paremmin ilman viinaa. Ja mitä kauemmin olen ollut juomatta, sitä enemmän sitä on juomatta jo ihan kiusallaankin.
– Keikkapaikoilla on ilmaiset juomat. Kun minä sanon niille ei kiitos ja pyydän ruokaa, niin järjestäjät saattavat sanoa, että johan nyt on.
Rytmikkään melankolisia akustisia kitarabiisejään esittänyt Liukkonen antoi kännikapinalliselle yleisölleen kaikkensa. Samaa ei voi sanoa kaikista Suomen esiintymislavoilla hoipertelevista humalaisista.
– Eivät bussikuskit ja kirurgitkaan tee kännissä töitä. Pitää olla selvin päin lavalla kun meille maksetaankin siitä, Liukkonen arvosteli.
– Haluan nähdä aitoutta, en kuorrutettuja ihmiskuvia.
Irma Palo ilahtui raittiin muusikon kohtaamisesta.
– Juuri luin lehdestä Neumannin väitteen, että ei sillä alalla kukaan kuumaan kaakaoon tyydy.
Muutenkin Palosta oli mukava istua iltaa seurassa, joka ymmärsi hänen huolensa.
– Kun ennen kuvattiin naisia, heillä oli käsissään lapsi tai käsityö. Nyt heillä on pullot. Kotikadussakin hyviä näyttelijöitä käytetään väärin, heidät on pantu hymyilemään ja mainostamaan alkoholia.
Koska illanvietto oli raitis, alaikärajaa ei tarvinnut asettaa. Viisivuotias Jimena Miiluvaara loikki ja pomppi autuaana kodinomaiseen biletilaan asetetuilla vuoteilla. Tämä tyttö ainakin saa terveen hauskanpidon mallin!
– Koti on kaiken A ja O. Jos lapset näkevät aikuisten sekoilevan kännissä, eivät he tiedä mitään muuta olevankaan, Matti Niemelä pohti.

Teksti: Natalia Laurila kuvat:Joni Villanen