Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

…Taiwanista
Taiwanissa saatetaan mätkäistä alkoholia ja muuta epäterveellistä maailman ensimmäisellä epäterveellisyysverolla. Verolle ollaan panemassa paitsi alkoholi, myös roskaruoka, karkit, kakut ja sokeripitoiset virvoitusjuomat.
Tarve uudelle verolle on lähtenyt Taiwanin kansan alati pahenevasta ylipainoisuusongelmasta. Aikuinen, joka juo kaksi olutta päivässä, lihoo pelkästään niistä puolitoista kiloa kuussa, ellei urheile kaljakaloreitaan kuriin. Taiwanin lapsistakin jo joka neljäs on liikalihava.
Samassa lakiehdotuksessa kielletään mainittujen epäterveellisten elintarvikkeiden mainostaminen lastenohjelmien mainoskatkoilla. Lisäksi ehdotus esittää, ettei kukaan saisi enää tupakoida lastenohjelmissa.
Lakiesitystä alettiin käsitellä tammikuussa ja Taiwanin päättäjät hyväksyvät tai hylkäävät sen vuoden loppuun mennessä.

(China Daily)


…Iso-Britanniasta

”Minä en pyytele anteeksi kun on kyse lasten suojelemisesta ja parhaan mahdollisen alun antamisesta heille”, vastaa Iso-Britannian terveysministeri Andy Burnham kritiikkiin. Kritiikkiä on nimittäin saanut osakseen maan hallituksen tiukka tupakoinninkontrollointistrategia. Sen avulla Iso-Britannia aikoo puolittaa tupakoitsijoitten määrän seuraavan 10 vuoden aikana.
Strategia laajentaa tupakointikieltoa julkisilla paikoilla. Tupakkaa ei enää saa ostaa automaateista ja tupakka-askeista tulee tehdä tylsemmän näköisiä. Rangaistukset tupakkatuotteiden myymisestä alaikäiselle kovenevat. Sosiaali- ja terveysalan ihmisiä kannustetaan puhumaan aikuisille tupakoinnin vaikutuksista lapsiin. Iso-Britannian valtakunnallinen, puhelimessa ja netissä toimiva terveysneuvontapalvelu NHS alkaa antaa erityistä apua niille, jotka tahtovat lopettaa tupakoinnin.
Kotona ja autossa tupakoimisen kitkemiseksi on luvassa tiedotuskampanjoita.

(Daily Mail)

…Venäjältä
Роспотребнадзорin, Venäjän kansan terveyttä ja kuluttajainsuojaa valvovan valtiollisen viraston johtaja Gennadi Onishenko ehdotti tammikuussa tupakka- ja alkoholikieltoa venäläisten elokuvien sankareille. Hänen mielestään elokuvia käytetään piilomainontaan, ja nuoriso ottaa ihailemiltaan henkilöhahmoilta vaikutteita. Konnat saavat Onishenkon puolesta juopotella ja poltella, koska kukapa heidän kaltaisekseen haluaisi tullakaan.
Venäjällä on ainakin kaksi miljoonaa alkoholistia, ja alkoholia käytetään 18 litraa asukasta kohden. Venäjän pääministeri Vladimir Putin ilmoitti tammikuussa hyväksyneensä uuden alkoholiohjelman. Tavoitteena on vähentää alkoholin kulutusta muun muassa kitkemällä laiton alkoholi Venäjän markkinoilta. Toivottavasti mainittu tavoite on todellinen tavoite. Vuoden alusta laillisen vodkapullon hinta putosi puolella ”laittoman kaupan kukistamiseksi”, mikä ei kuulosta kovin tehokkaalta keinolta vähentää alkoholin kulutusta.

(Russia Info Centre & Gazeta.ru)

…Egyptistä
Egyptin hallitus on aloittanut kampanjan tupakoinnin kitkemiseksi julkisilta paikoilta. Laki kielsi pahan tavan jo vuonna 2007, mutta sen toteutumista ei ole tähän mennessä valvottu tarpeeksi tehokkaasti.
Tupakansavu on Egyptissä läsnä kaikkialla. Tupakka on halpaa ja varsinkin köyhät tupruttelevat vähätkin rahansa. Maassa kukoistaa myös vesipiippukulttuuri. Asiakkaalta toiselle kulkevat vesipiiput levittävät muun muassa tuberkuloosia.
Kampanja käynnistyi loppuvuodesta muun muassa yrityksellä poistaa vesipiiput eräistä Kairon keskustan kahviloista.

(New York Times)

Koonnut: Natalia Laurila