Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Marko Annala näkee päihteet yhteiskunnallisena ongelmana

Korkin nyt 37-vuotias Annala laittoi lopullisesti kiinni jo vuonna 1992. Silloin parikymppinen nuorimies huomasi olevansa juomisenkin suhteen ääripäiden ihminen, sillä kultaista keskitietä ei löytynyt. Mitään tiettyä yksittäistä tapahtumaa, joka päätökseen johti, ei mies halua nimetä.
– Huomasin tuolloin, että minulla, kuten monella muullakin tässä maassa on alkoholin kanssa tietynlainen sukurasite. Meidän suvustamme löytyykin minun lisäkseni paljon muitakin raittiusmiehiä ja -naisia. Oli hyvä, että tajusin jo noinkin nuorena olevani myös tässäkin asiassa joko-tai-koulukunnan edustaja.
Annala ei suhtaudu absolutismiin pelkästään henkilökohtaisena päätöksenä ja asiana, vaan hän kokee päihteettömyyden laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.
– Alunperin kyseessä oli henkilökohtainen ratkaisu, mutta se on siitä laajentunut. En halua paasata, mutta en pidä muidenkaan ihmisten juomisesta. Pystyn hyväksymään sen, mutta en silti pidä siitä, laulaja toteaa.