Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Erektiohäiriöt ovat tavallisia nuorillakin miehillä. Naisilla on usein vaikeuksia nauttia seksistä. Ikävää, mutta lääketieteen valossa odotettavaa maassa, jossa alkoholi on niin usein kolmantena pyöränä vuoteessa.

Haluja olisi, mutta kykyjä ei. Ja kun juuri tänä iltana ei tullut otettua, niin eihän se voi alkoholista johtua.
Järvenpään sosiaalisairaalassa ollaan konservatiivisia. Jos potilas pyytää viagrareseptiä, ylilääkäri Antti Holopainen kehottaa jättämään viinan pois ensin.
– Jospa ne halut siitä virkistyisivät.
Alkoholi vaikuttaa lukuisin, toisiinsa limittyvin tavoin ihmisen seksuaalisuuteen. Se tunnetuin vaikutus hätistää tikanpojat tässä maassa pullopuuhun kenties useammin kuin mikään muu: rohkaisuryypyn jälkeen mies uskaltaa puhua naiselle.
– Yli 90 prosenttia suomalaisista aikuisista käyttää alkoholia, ja luulen, että erityisesti tähän. Estot vähenevät, Holopainen toteaa.
Vähenevät, hyvässä ja pahassa. Tervekin itsekontrolli heikkenee, ja silloin ihminen saattaa ajautua sukupuolikontaktiin, jota myöhemmin katuu. Kumppani oli väärä, tai kondomi jäi pois.
– Harvoin siinä muistihäiriöistä on kyse, sillä ainakin miehillä kyvytkin ovat laskeneet jo siinä vaiheessa kun muisti pätkii. Luulen, että yleensä humalainen ihminen muistaa kyllä riskit, mutta ei piittaa niistä. Asialla ei sillä hetkellä ole niin väliä.
Juovan naisen sukupuolinen käytös muuttuu muutenkin kuin estojen vähenemisen vuoksi. Tutkija Taisto Sarkola on väitöskirjallaan osoittanut, että naisen elimistö alkaa alkoholin vaikutuksen alaisena erittää testosteronia, miessukuhormonia. Niinpä hänen käytöksensä saa miehekkäitä piirteitä: hänestä voi tulla aggressiivisempi ja tavallista avoimemmin seksuaalinen. Ehkäisypillereitä syövien naisten kohdalla tämä hormoniefekti on vieläpä moninkertainen.

Erektiohäiriö voi olla ensimmäinen hälytysmerkki
Alkoholin suurkuluttajan sukupuolihormonituotanto menee ennen pitkää aivan kokonaan sekaisin. Naisten ääni mörenee, niska- ja hartiaseutu vahvistuu ja rasva muuttaa vartalon muodot. Iloliemen runsaan lipityksen iloihin kuuluvat myös kuukautishäiriöt, hedelmättömyys ja ennenaikainen vanheneminen. Miehille käy päinvastoin; heille muun muassa kasvaa rinnat, kivekset surkastuvat ja seksuaalinen aktiivisuustaso vaimenee.
– Naisista tulee miehekkäitä ja miehistä naisellisia, koska estrogeenin tuotanto vaimenee naisilla ja testosteronin tuotanto miehillä. Keskushermosto yrittää tällä tavoin sopeutua alkoholin suurkulutukseen, Antti Holopainen selventää.
Tällaisiin muutoksiin tarvitaan miehillä 10–15 vuoden suurkulutus; naiselle riittää 2/3 tästä ajasta.
No niin, hihkaisee nyt se suomalaismies, jonka kyvyt eivät ole tasapainossa halujen kanssa selvinäkään iltoina. Alkoholilla ei ole mitään tekemistä ongelmani kanssa, koska näkeehän minusta päältäkin etten ole mikään alkoholisti!
– Asioilla voi hyvinkin olla yhteyttä. Ulkoiset muutokset edellyttävät kyllä runsasta ja pitkää alkoholin käyttöä, mutta toiminnalliset häiriöt alkavat jo sitä ennen, Holopainen survaisee.
Erektiohäiriöt, silloin kun eivät selvästi ole juuri vedetyn kaljakorin sivuvaikutus, ovat harvoin yhden tekijän summa. Tunnettuja potenssin heikentäjiä ovat unen ja levon puute, masentuneisuus, huono itsetunto sekä ongelmat parisuhteessa.
Alkoholi heikentää unen laatua ja lamauttaa masennusta aiheuttavalla tavalla hermostoa. Kaljamaha ja muut alkoholin komistavat vaikutukset eivät paranna yhdenkään miehen itsetuntoa. Puhumattakaan siitä, kun nainen antaa nenäänsä nyrpistäen pakit haisuhenkiselle vonkaajalle. Suomalaisten naisten kestovalituksen aiheisiin kuuluu mies, jolle väkijuomat ovat ainakin hetkittäin tärkeämpiä kuin nainen, lupaukset ja suunnitelmat.
Varsinkin naisten on vaikea nauttia seksistä, elleivät he voi luottaa kumppaniinsa. Vaikkei alkoholia nauttinut mies haluaisikaan olla väkivaltainen, hän voi olla kovakouraisempi kuin selvänä olisi. Tällainen arvaamattomuus vaikuttaa naisen nautintoon.
Nainen, jolla on alkoholia veressä itsellään, ei kiihotu yhtä herkästi kuin selvä nainen. Kun on turruttanut aistejaan vieraalla aineella, seksi tuskin tuntuu yhtä nautinnolliselta, kuin mitä se olisi selvin päin.
Olisikin kiinnostava tutkimuksen kohde, kuinka suuressa osassa parisuhdekriisejä alkoholilla on tässä maassa rooli.

ALKOHOLI HEIKENTÄÄ POTENSSIA
♦ surkastuttamalla kiveksiä
♦ vaimentamalla testosteronin tuotantoa
♦ lamauttamalla hermostoa
♦ heikentämällä unen laatua
♦ tylsistyttämällä tunteita masennukseen asti
♦ pahentamalla parisuhdeongelmia

Vierellä onkin vieras ihminen
Seksuaaliterapeutti Seija Koskinen on huolissaan nuorista.
– Aika usein siinä vaiheessa, kun aletaan kiinnittää vastakkaiseen sukupuoleen huomiota, siihen liittyy biletys. Nuoret aikuisetkin löytävät toisensa baareista, alkoholin käyttö liittyy usein siihen.
Voiko humalassa löytää Sen Oikean? Koskinen kertoo nähneensä monia yhdessä ryypänneitä, yhdessä raitistuneita miehiä ja naisia.
– Kun ollaan opittu päihteettömiksi, saattaakin tuntua siltä, että vierellä on ihan vieras ihminen. Pariskunta ei kenties ole ollut selvin päin yhdessä kuin hetkittäin, ja raitistumisen jälkeen toinen onkin ihan tuntematon.
Seksi on vain pieni osa ihmisen seksuaalisuutta. Terve seksuaalisuus kumpuaa hyvästä itsetunnosta. Siihen kuuluu tunteminen ja tunteiden tulkitseminen, omien ja toisten.
– Se voi olla selvin päinkin vaikeaa, saati sitten jos aistit eivät ole avoinna. Alkoholi turruttaa kehon.
Jos ihminen on koko sukukypsän ikänsä parisuhteillut enemmän tai vähemmän päihtyneenä, hän tuskin on selvillä siitä, mitä tuntee. Ja ennen kaikkea, miksi tuntee.
Seija Koskista riipaisevat eniten hyvin nuoret tytöt, jotka hyvin helposti ”antavat käyttää kehoansa”.
– He hakevat rakkautta ja kuvittelevat, että fyysinen läheisyys on yhtä kuin rakkaus, vaikka se toinen osapuoli voi olla ihan täysin vailla tunteita. Olisi hirveän tärkeää, ettei ensimmäisiin seksikokemuksiin liittyisi loukatuksi ja petetyksi tulemisen kokemusta!

Halujen herääminen normaalia, kännäys ei
Antti Holopaisen mielestä Suomessa hyväksytään aivan liian kritiikittömästi aivojen farmakologinen manipulointi. Alkoholin, lääkkeiden ja doping-aineiden avulla pyritään tekemään ihmiskehosta parempi, aivan kuin olisimme koneita.
– Se on vieraantumista perusinhimillisyydestä. Elimistö pyrkii luonnostaan löytämään optimaaliset toimintatavat, ja otetaan suuri riski, kun näitä normaalitoimintoja häiritään, hän varoittaa.
Kun teini-ikäiset kiinnostuvat lapsilta kielletyistä myyttisistä asioista – seksistä ja alkoholista – se on oikeastaan hyvin inhimillistä. Aikuisen tehtävä on kuitenkin erottaa terve epäterveestä.
– Seksuaalisten halujen herääminen on normaalia, keskushermoston farmakologinen manipuloiminen on poikkeavaa, Holopainen vetää rajan.
Vanhemmat voivat tehdä valtavasti lapsensa varjelemiseksi. Jos lapsi saa rauhassa olla lapsi ja kasvaa ilman laiminlyöntejä, hän saavuttaa murrosiän ehjänä. Silloin on hyvin epätodennäköistä, että hän lähtisi hakemaan rakkautta irtoseksikokeiluista.
– Tärkeää on, että aikuisella on nuoren kanssa hyvät puhevälit, ja ettei nuoren kysymyksiä väheksytä tai olla puhumatta häntä kiinnostavista asioista. Pelottelemaan ei kannata lähteä, vaan nuorelle voi kertoa realiteetit: mitä kaikkea vastakkaisen sukupuolen kanssa voi tapahtua, jos ei pysy vahvana ja pidä omista ajatuksistaan kiinni, Koskinen sanoo.
Kun vastakkaista sukupuolta opettelee alusta alkaen lähestymään selvin päin, osaa aikuisenakin tehdä järkeviä ratkaisuja. Ei tule päätyneeksi väärään sänkyyn etanolin tai ylimääräisen testosteronitujauksen ajamana.
Paras humala on luonnollinen, ei päihteiden vaan puhtaan rakastumisen aiheuttama hormonihumala!

Teksti: Natalia Laurila kuvitus: Tuuli Hypén