Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto luovutti nuuskakannanottonsa peruspalveluministeri Paula Risikolle 18.3.2009. Verkosto kannattaa nuuskan maahantuonnin kieltämistä. Kannanoton on allekirjoittanut 230 lääkäriä ja hammaslääkäriä.

Nyt kun nuorten tupakan poltto on kääntynyt laskuun, Suomen markkinoille yritetään tuoda tupakkatuotetta, jolla ei ennestään ole kuin mitättömän pieni käyttäjämäärä. Suunnittelemalla uusia, nuoriin vetoavia tuotteita ja pakkauksia tupakkateollisuus houkuttelee uusia käyttäjiä erityisesti nuorista. Tupakan käyttöähän ei juuri kukaan aloita enää aikuisena.

Nuuskan puolustajat tähtäävät asian sivuun väittämällä, että nuuska aiheuttaa pienempiä haittoja kuin poltettava tupakka. Tärkein vaikutus on nuuskan aiheuttama voimakas riippuvuus ja tupakan menekin lisääntyminen. Nuuska ei tule korvaamaan poltettavaa tupakkaa, vaan se tulee savukkeiden lisäksi. Ruotsissa tupakan kokonaiskulutus henkeä kohden on suurempi kuin Suomessa, eikä se ole vähentynyt läheskään samalla tavalla kuin Suomessa tapahtuu koko ajan.

Tupakkatuotteiden menekin edistäminen ei liity mitenkään suvaitsevaisuuteen tai oikeuteen päättää omista asioistaan. Yleensä takana on tupakkateollisuuden suuri raha.

Lisätietoja: Aira Lahtinen, erikoishammaslääkäri
Lääkärit tupakkaa vastaan –verkoston puheenjohtaja
aira.lahtinen(a)gmail.com, puh. 040-578 366