Raitis


Alko on tarpeellinen Suomen kansan terveydelle ja hyvinvoinnille

Julkaistu: Helsingin Sanomat 23.2.2025

HS toteaa pääkirjoituksessaan 19.2.2025, että alkoholin myyntiä vapautettaessa haitat ovat jääneet pelättyä pienemmiksi. Kulutuksen voimakkaasti laskeva trendi päättyi vuoden 2018 alkoholilain uudistukseen. Siihen asti alkoholin kulutus oli 10 vuoden aikana laskenut noin 2 prosenttia vuodessa. Uusi alkoholilaki salli päivittäistavarakauppoihin suuremmat prosentit, jonka jälkeen kulutuksen lasku oli vain prosentin luokkaa.
Pääkirjoituksessa väitetään, että alkoholin saatavuuden lisääminen olisi tapahtunut alkoholihaittoja kasvattamatta ja haittaennusteiden luotettavuus olisi kärsinyt kolauksen. Tosiasiat eivät kuitenkaan puolla tätä tulkintaa. Aiemmassa alkoholilain muutoksessa, jossa hieman väkevämpiä juomia tuotiin ruokakauppoihin, THL arvioi alkoholikuolemien lisääntyvän 150:lla. Kuolemat lisääntyivät Tilastokeskuksen tietojen mukaan 160:lla. Alkoholikuolemat lisääntyivät siis enemmän kuin THL arvioi.


Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2023 alkoholista johtuvat sairaudet ja tapaturmaiset alkoholimyrkytykset aiheuttivat yhteensä 1 727 kuolemantapausta, mikä on 63 enemmän kuin vuonna 2022. Ikävakioitu alkoholikuolleisuus kasvoi edellisvuodesta 1,8 prosentilla.
Pääkirjoitus esittää, että aika olisi ajanut Alkon monopolin ohi. Näin ei todellakaan ole. Päinvastoin. Yhä useammat asiantuntijaorganisaatiot kuten Maailman terveysjärjestö WHO ja Suomen Lääkäriliitto ovat kallistuneet sille kannalle, että Alkon kaltainen myyntijärjestelmä on erittäin hyvä vaihtoehto pyrittäessä vähentämään alkoholin käytön aiheuttamia haittoja myyntipisteiden määrän ollessa merkittävästi muita vaihtoehtoja vähäisempi.
Alkoholin sosiaaliset haitat ovat yhtä lailla merkittäviä terveydellisten haittojen rinnalla. Suomessa on nyt muun muassa yli 89 000 lasta, joiden elämää varjostaa toisen tai molempien vanhempien liiallinen alkoholinkäyttö. Valvonnan toimivuuteen alkoholin kotiinkuljetuksessa ei luota lainkaan tai luottaa vain vähän 75 prosenttia suomalaisista. Myöskään vallitsevassa julkisen talouden heikossa tilanteessa alkoholin kotiinkuljetusta ei tule missään nimessä sallia.


Valtaosa suomalaisista on myös useissa kyselytutkimuksissa ilmoittanut, että he vastustavat viinojen tuomista päivittäistavarakauppoihin, viimeksi vuosi sitten vastustajia oli 88 prosenttia. Kaupan edunvalvontajärjestöt luonnollisesti kannattavat Alkon monopolin kaatamista, jolloin Alkon vuotuinen liikevaihto 1200 miljoonaa euroa solahtaisi kaupan jo nyt muhkeisiin kassoihin.
Helsingin Sanomia on totuttu pitämään luotettavana mediana, joka sisällöllään ohjaa merkittävästi julkista mielipidettä. Arvioin, että tällä kertaa HS:n periaatelinja palvelee lähinnä alkoholikauppiaiden toivomuksia eikä ole suomalaisten etu.


Martti Vastamäki, LKT, professori
puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry