Alkoholimonopoli vähentää tutkitusti alkoholihaittoja
Erilaisten alkoholipoliittisten toimien vaikuttavuuden arviointi on ensisijaisesti tutkimuskysymys, joka ei kuulu kaupalliselle toimijalle.
2.12. 2:00
KANSAINVÄLISESSÄ terveyspoliittisessa keskustelussa on yhä yleisemmin tuotu esiin, että terveyteen vaikuttaa perinteisten riskitekijöiden rinnalla merkittävä kokonaisuus, jota kutsutaan nimellä terveyden kaupalliset määrittäjät.
Kaupallisilla tahoilla on usein erittäin suuri taloudellinen motiivi edistää erilaisten epäterveellisten tuotteiden myyntiä ja estää näitä koskevan kaupankäynnin sääntelyä.
KANSANEDUSTAJIEN tehtävänä on tehdä päätöksiä alkoholipolitiikasta tasapainotellen erilaisten keskenään ristiriitaisten arvojen välillä. Suomessa päivittäistavarakaupalla on erittäin suuri taloudellinen motiivi saada Alkon myynti kauppoihinsa. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto antoi kirjoituksessaan (HS Mielipide 28.11.) harhaanjohtavan kuvan alkoholikuolleisuuden kehityksestä vuoden 2018 alkoholilain voimaantulon yhteydessä.
Vuonna 2018 ruokakaupoissa alettiin myydä väkevistä sekoitettuja long drink -juomia ja vahvempia oluita. Vuosina 2008–2017 nähty alkoholikuolleisuuden voimakas lasku pysähtyi. Vuosien 2017 ja 2019 välillä alkoholikuolemia tuli lisää noin 160 eli kymmenen prosenttia, tai yhdeksän prosenttia kun väestön koko ja ikärakenne huomioidaan.
Alkoholikuolleisuuden voimakas aleneminen vuosina 2008–2017 liittyi alkoholin kokonaiskulutuksen vähenemiseen. Vuonna 2017 nähty alkoholikuolleisuuden väheneminen on osa tätä pidempää hyvää kehitystä ja jatkumoa, josta otettiin takapakkia alkoholilain tultua voimaan. Siksi vuosi 2017 on oikea vertailukohta, eikä sitä voi ohittaa satunnaispoikkeamana.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on luokitellut alkoholimonopolin parhaiden alkoholihaittoja vähentävien käytäntöjen luokkaan.
Vuoden 2019 jälkeen alkoholinkulutusta on vähentänyt ensin koronatilanne ja sen jälkeen pidemmän aikavälin laskevan trendin jatkuminen. Myös alkoholikuolleisuus on tästä syystä taas vuonna 2021 alentunut, ja toivottavasti näemme saman tapahtuneen myös vuonna 2022, kun uudet tilastot pian julkaistaan.
Vuoden 2019 jälkeen havaittu hyvä kehitys ei poista sitä, että alkoholilain yhteydessä alkoholikuolleisuus lisääntyi lain voimaan tuloa edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna.
LUOTO myös esitti kirjoituksessaan alkoholimonopolin vaikuttavuudesta arvioita, jotka ovat ristiriidassa tutkimustiedon kanssa. Kansainvälinen tutkijaryhmä on hiljattain tehnyt kattavan vertailun 69:n eri alkoholipolitiikkatoimen vaikuttavuudesta ja luokitellut alkoholimonopolin parhaiden alkoholihaittoja vähentävien käytäntöjen luokkaan.
Kaupallisten toimijoiden on asianmukaista välittää päättäjille tietoa tärkeänä pitämistään oman alansa kysymyksistä. Erilaisten alkoholipoliittisten toimien vaikuttavuuden arviointi on kuitenkin ensisijaisesti tutkimuskysymys, joka ei kuulu kaupalliselle toimijalle.
Pia Mäkelä tutkimusprofessori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)