Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Tommi Terä totesi aivan oikein, että Suomessa on selkeä tarve päivittää 25 vuotta vanha huumestrategiamme (TS 10.11.). Hän toteaa, että tarvitsemme strategian, joka rikosoikeudellisten kysymysten sijaan tarkastelee asiaa terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksenä.

Pontimena kirjoitukseen esitetään muun muassa se, että maassamme kuolee vuosittain huumeisiin noin 250 henkilöä, joista nuoria, alle 25-vuotiaita on vajaa kolmannes.

Kun näitä lukuja tarkastelee, on hyvä muistaa, että alkoholiin kuolee Suomessa joka vuosi melkein 10-kertainen määrä (noin 2000) ja tupakkaan yli 20-kertainen määrä (noin 6000) kansalaisia. Mitä lainsäätäjämme sitten ovat tehneet näiden kuolemien estämiseksi?

Tupakan suhteen asiat ovat siltä osin melkein niin hyvin kuin toivoa voi, varsinkin jos ja kun valmisteltavat tupakkalain tiukennukset menevät läpi eduskunnassa. Alkoholin suhteen sen sijaan asiat ovat paljon huonommin. Alkoholitoimijoiden lobbaus on onnistunut liian hyvin.

Pari vuotta sitten eduskunta äänesti parin äänen enemmistöllä vahvat oluet, limuviinat ja ”kossujäätelöt” maitokauppoihin ja nyt on menossa erittäin vahva lobbaus Alkon monopolin kaatamiseksi, jolloin saataisiin myös kaikki viinat päivittäistavarakauppoihin. Ja saamalla Alkon 1000 miljoonan euron liikevaihto sinne!

Terä kannattaa yhteiskunnan suojeluksessa olevien huumeiden käyttötilojen sallimista Suomessa. Ne olisivat siis paikkoja, joissa veronmaksajien rahoilla kustannetuissa tiloissa jokainen kynnelle kykenevä ja haluava saisi piikitellä itseensä esimerkiksi heroiinia. Yhteiskunnan suojeluksessa ja tukemana, poliisin silmien alla.

Terä vetoaa hyviin ulkomaisiin kokemuksiin muun muassa kuolemien estämisessä, kun kokenutta hoitohenkilökuntaa on paikalla.

Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa huumeiden käyttäjä ei kuole minuuteissa piikin pistämisen jälkeen kuten esimerkiksi USA:ssa, vaan vasta tuntien kuluttua ja useimmiten huumeen ja huumausmielessä otettujen vahvojen kipulääkkeiden yhteisvaikutuksesta, kun hengitys lamaantuu. Esimerkiksi Sveitsissä tai Norjassa ”käyttöhuoneet” eivät ole vähentäneet huumekuolemia.

Käyttöhuoneiden salliminen edellyttäisi myös huumelakien radikaalia muuttamista sallivampaan suuntaan. Kaikkien huumeiden vapauttamistahan muun muassa eduskuntapuolue vihreät on ajanut jo muutaman vuoden puheenjohtajansa johdolla. Nyt Vasemmistoliitto on samalla kannalla ja jopa kokoomuksen nuoret ovat kallistuneet siihen suuntaan.

Millaisen signaalin Suomen nuorisolle antaisikaan jo pelkästään kannabiksen viihdekäyttöön laillistaminen? ”Eihän se voi vaarallista olla, kun viisaat päättäjät ovat sen todenneet niin vaarattomaksi ja ehkä peräti hyödylliseksi elämän sulostuttajaksi.”

Huumestrategia on syytä päivittää, mutta ei huumeiden vapauttamisen ja käyttöhuoneiden suuntaan, vaan paremmin hoitoon pääsyn ja tehokkaamman huumeita levittävien rikollisten kaitsemisen suuntaan!

Julkaistu Turun Sanomat 17.11.2022

MARTTI VASTAMÄKI

professori

puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry.