[ingressi teksti= “Koronapandemia on lisännyt merkittävästi ikäihmisten yksinäisyyttä. Tilannetta kuvaa koskettavasti toteamus: Sodista on selvitty yhdessä, mutta tästä on pitänyt selvitä yksin.”]
– Niin yksinäisiä ja peloissaan, kiteyttää palveluesimies Riikka Lampinen tilanteen, kun kertoo ikäihmisten kuulumisista koronaeristyksissä.
Kun epidemiatilanne keväällä lähti etenemään, jäivät kotona asuvien ikäihmisten elämästä kaikki kontaktit lähes kerralla pois. Enää kotiin ei tullut siistijää, jalkojenhoitajaa tai kampaajaa. Tilanne oli hankala, sillä yhtä aikaa palvelutarjoajat eivät uskaltaneet tulla ikäihmisten luo, mutta myöskään ikäihmiset itse eivät uskaltaneet päästää ketään kotiinsa koronan pelossa. Toisaalta omaisetkaan eivät enää voineet tulla, joten lähes kaikki apu jäi saamatta.
– Ikävin kommentti eräältä mummolta oli se, että hän oli kertonut hoitajalle, että on elänyt kaksi sotaakin, mutta kumpikaan niistä ei ole tuntunut näin pahalle kuin tämä. Sodista on selvitty kuitenkin yhdessä, mutta tästä on pitänyt selvitä yksin.
Suurin osa niistäkin ikäihmisistä, jotka aiemmin ovat liikkuneet ulkona ja käyneet kävelyillä, jäivät kotiin. Ja vaikka palveluja on voinut tilata, eivät nekään ole tuoneet ihmisten seuraa tullessaan.
– Ne, jotka tilasivat kauppapalvelun kautta ruuat, saivat ne oven taakse. Aiemmin sentään voinut kauppiaalta kysellä, mitä maailmaan kuuluu, Riikka kertoo.
Myös Oulun kaupungin palveluista jouduttiin osa laittamaan keväällä kiinni. Esimerkiksi vuorohoitoja peruttiin, samoin päivätoimintaa. Myöskään kaikki opiskelijat eivät voineet lähteä kierroksille mukaan.
– Jotkut ikäihmiset kielsivät opiskelijoiden tulon ja sekin lisäsi yksinäisyyttä. Opiskelijoilla on nimittäin usein ollut aikaa jutella ja pitää seuraa. Mutta pelko koronasta on ollut suurta ja pelätään, että kun korona tulee, niin elämä loppuu. Ikäihmisillä on valtavasti aikaa seurata ikäviä uutisia televisiosta ja radiosta.
Joskus jopa kotihoitoa on pyydetty olemaan käymättä koronan pelossa, mutta hoitajan käynti on tärkeä siksikin, että hän voi havainnoida ikäihmisten elämässä muitakin kuin sen päivän välttämättömimpiä asioita. He voivat seurata esimerkiksi alkoholinkäyttöä.
– Kukaan hoitajista ei ole kertonut, että alkoholinkäyttö olisi lisääntynyt korona-aikaan, mutta esimerkiksi siivoukset voivat olla huonolla tolalla, kun siivoojia ja omaisia ei ole käynyt auttamassa. Ja juuri nythän pitäisi olla erityisen tarkka siivouksista, kertoo Riikka.
Hätääntymistä on voinut aiheuttaa myös maskien käyttö, ja silloin kun hoitajat ottavat asiakkaalta koronanäytteen, heidän täytyy pukeutua päästä varpaisiin suojavarusteisiin.
– Se on voinut olla pelottava näky aika monelle.
Silti tärkeintä olisi nyt saada ikäihmisille seuraa ja läsnäoloa. Yksinäisyys ja sen tuoma ahdistuneisuus on valtava kuorma kantaa. Läsnäoloa haetaan joskus jopa turvapuhelimesta, johon soitellaan ja kysellään, paljonko kello on.
– Mietimme sitäkin, että miten tilanne vaikuttaa pitkällä tähtäimellä. Uskaltavatko hyväkuntoiset ikäihmiset lähteä koskaan enää ulkoilemaan? Onneksi voimme kuitenkin todeta, että meidän ikäihmisemme ovat hyvän hoidon piirissä. Joka päivä tulee kuitenkin ammattitaitoinen hoitaja käymään. Niitäkin on, joilla ei ole ketään.
Oulun kaupunki, Oulun seurakuntayhtymä, asukastuvat sekä useat eri järjestöt ja yritykset tarjosivat pahimpaan pandemia-aikaan apua arkeen ikäihmisille ja muille avuntarvitsijoille. Oulu-avusta sai ohjausta, neuvontaa ja keskusteluapua, mutta hankkeessa myös konkreettisesti jalkauduttiin avuksi.
– Ikäihmisille ja riskiryhmäläisille käytiin asioilla ja kaupassa. Lisäksi pystyimme antamaan myös ruokakasseja, kertoo Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka.
Kaikille yli 70-vuotiaille oululaisille soitettiin ja heidän tilanteensa kartoitettiin. Oulu-avun nimissä soittava henkilö oli joko Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän tai Höyhtyän Välkkeen työtekijä tai vanhusneuvoston edustaja.
– Oulun kaupungin työtekijä otti ikäihmiseen uudelleen yhteyttä, jos ensimmäisessä puhelussa heräsi huoli hänen selviytymisestään kevään poikkeustilanteessa, Laukka jatkaa.
Tällä erää Oulu-apu on päättynyt. Oulu-apu auttoi tehokkaasti koronapandemian aikana kotona asuvia ikäihmisiä ja kaikkia apua tarvitsevia. Järjestelmä voidaan tarpeen vaatiessa avata nopeasti uudelleen.
Teksti: Lea Ansamaa