[ingressi teksti=”Erään porvoolaisen perheen arkea ja juhlaa”]
Tapaan Barendsen-Riikosen perheen viihtyisässä Tee- ja Kahvihuone Helmessä Porvoossa. Tämä on yksi perheen tavoista rentoutua – vierailut kotikaupungin monissa kahviloissa. Äiti Ulla Barendsen-Riikonen kuvaa traditiota rauhoittumiseksi ja nousemiseksi arjen yläpuolelle.
– Menemme viihtyisään kahvilaan, nautimme hyvin haudutetusta teestä ja erilaisista leivonnaisista. Juttelemme, muistelemme menneitä ja suunnittelemme, että keitä menemme tapaamaan lomalla.
– Samalla paikalliset kahvilayrittäjät ja pikkuputiikkien kauppiaat tulevat tutuiksi, saamme kohtaamisia heidän ja muidenkin tuttujen kanssa.
Perheelle osa arjen arvokasta yhdessä olemista on myös matkailu.
– Harrastamme matkustamista, laajemmin ja paikallisesti. Olemme kerran viikossa turisteina kotikaupungissa, isä Jere Riikonen kertoo.
– Elämän tarkoitus on olla yhdessä, hän pohtii.
Barendsen-Riikosille kiireetön aika perheen parissa on tärkeää monessa muodossa. Joulu on myös heille yksi vuoden kohokohdista, jota valmistellaan hartaasti.
Äidille jouluun rauhoittuminen alkaa jo syksyllä.
– Mietin kaikessa rauhassa lahjoja ja marraskuuhun mennessä olen jo yleensä hankkinut lahjat, Ulla kertoo.
– Joulussa tärkeää on tunnelma ja odotus.
Tyttärille Ennille, 14, ja Elinalle, 12, tärkeää on myös joulun tunnelma.
Jere Riikonen on Porvoon Raittiusseuran puheenjohtaja. Joulukuun ensimmäisen viikon sunnuntaina Raittiusseura järjestää perinteisesti perheiden jouluillan nuorisotila Zentrassa. Siellä leivotaan pipareita, lauletaan joululauluja, pelataan, jongleerataan tontun opastuksella ja joulupukki käy tervehtimässä lapsia jakaen Brunbergin karkkeja. Näissä illoissa on ollut joka vuosi enemmän ja enemmän perheitä.
– Laitamme myös paikalliseen joululehteen Anna lapselle raitis joulu -mainoksia, Jere kertoo.
Vanhojen puutalojen kaunis Porvoo on kuin luotu idylliseksi joulukaupungiksi. Joulukuu on Porvoossa täynnä erilaisia tapahtumia, muun muassa joulukatujen avajaiset ja Lucian kruunajaiset. Barendsen-Riikosen perhe käyskentelee mielellään joulumarkkinoilla. Kiirettä riittää, mutta itsenäisyyspäivänä perhe rauhoittuu leipomaan pipareita ja kuuntelemaan joululauluja. Kirkossa käynti ja joulunsanoman äärelle hiljentyminen ovat perheelle tärkeitä.
Jouluaattona osallistutaan vanhan raatihuoneen joulurauhanjulistukseen kello 16. Usein joulu vietetään Jeren vanhempien luona. Viime joulun perhe vietti Australiassa.
Perhettä kantaa kristillinen tausta. Jere Riikonen toimii kirkkovaltuustossa ja kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettuna.
Sairaanhoitajana äiti näkee työssään uniapnea-keskuksessa kiireisen ja stressaavan elämäntapamme seurauksia.
– Unihäiriöt ovat todella kasvava ongelma. Kun stressaantunut ihminen yrittää rentoutua alkoholin avulla, tämä lisää uniapneasta kärsivän hengityskatkoksia ja unen laatu heikkenee, Ulla toteaa.
Tämä ja moni muu päihtymykseen liittyvä biologinen tekijä saavat aikaan sen, että juomalla rentoutumista hakevan keho ja mieli palautuvat ja saavat lepoa merkittävästi vähemmän kuin selvin päin.
Barendsen-Riikosille osa hyvää elämää ovat myös terveet elämäntavat.
– Äiti on melkein kokonaan kasvissyöjä, Enni kertoo ylpeänä.
– Äiti tekee itse leivät ja näkkileivätkin.
Jerellä ja lapsilla on puolestaan pyrkimys kasvissyömisen suuntaan ja he ovat vähentäneet ruokavalioissaan punaisen lihan käyttöä.
Jere vaikuttaa myös kaupungin tasolla tervehdyttävästi.
– Olemme Raittiusseuran puolesta tehneet kuntalaisaloitteen, että Porvoon kaupungin järjestämät tilaisuudet olisivat tarjoiluissaan alkoholittomia, syntyperäinen porvoolainen Jere kertoo.
– Aloite on tällä hetkellä virkamieskäsittelyssä. Kokkolassa vastaava valtuustoaloite on mennyt läpi.
– Meillä on kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa useampia Raittiusseuran jäseniä, esimerkiksi Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Jalonen on seuramme jäsen eli raittiudelle löytyy kannattajia. Usein raittiusaatetta on moitittu siitä, että se ei kytkeydy tarpeeksi valtaan ja tärkeitä raittiutta edistäviä päätöksiä jää saavuttamatta.
Perhe kasvattaa lapsiaan esimerkin voimalla. Kaupungin johto voisi ”kasvattaa” kaupunkilaisia esimerkkiä näyttäen, mikä asiantuntijoidenkin mukaan on paras tapa vaikuttaa.
Jere Riikonen toimii merianalyytikkona Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksessa Helsingin Viikin kampuksella ja merentutkimusalus Arandalla.
– Työni on paljolti ympäristönäytteiden ottamista, Jere kertoo.
– Itämeri on edelleen heikossa kunnossa ja uutena ongelmana ovat mereen kertyvät haitalliset muovit. Tupakantumppi on maailman yleisin muoviroska. Olen omalta osaltani tehnyt aloitteen Porvoon kaupungille, että kaupunki aloittaa kaikessa toiminnassaan muovin käytön vähentämisen sekä tehokkaan keräyksen ja velvoittaisi samalla asuntoyhtiöt muovin keräämiseen.
Lapset saavat kotoaan vahvan välittämisen ja huolenpidon kulttuurin mallin, vastapainoksi ympäristön mallille.
– Eräs meidän luokkalainen nuuskaa, kertoo seitsemäsluokkalainen Enni.
Lapsi, jolle vanhemmat näyttävät alkoholinkäytön ja tupakoimisen mallia, on yleensä alttiimpi tarttumaan ympäristön epäterveisiin malleihin. Vastaavasti tiedetään myös, että perheestä saatu myönteinen malli on omiaan tarttumaan.
– Vaihda pubi kahvilaan ja olut teehen. Yhdessäolo on mukavaa ilman epäterveellistä alkoholia, Jere rohkaisee.
Teksti: Tuula-Maria Ahonen Kuva: Jari Peltoranta