Raitis

Raittiuden Ystävät Ry
Suuret panimot ovat alkaneet viimevuosina panostamaan yhä enemmän laadukkaisiin alkoholittomiin oluisiin.

Oluella on Suomessa pitkä historia. Mallasjuomien valmistus alkoi täällä pohjolan perukoilla jo noin 2000 vuotta sitten samalla, kun maanviljelys rantautui alueelle. Olutta on myös kulunut reilusti esi-isiemme arjessa. Käytettiinhän sitä monesti veden sijaan ruoka- ja janojuomana, sillä puhdasta vettä ei aina ollut saatavilla. Siis kaljaa aamusta iltaan! Tästä innostuneena monet ovat spekuloineet menneiden aikojen villillä ryyppykulttuurilla ja jatkuvalla jokamiehen kännillä.

Vaan totuus taitaa olla toinen.

Epäilemättä menneinäkin aikoina on täällä humalassa kekkarointiakin nähty, mutta historiallinen olut oli suurelta osin varsin toisenlaista kuin nykyinen – nimittäin varsin mietoa. Esimerkiksi keskiaikaisessa Ruotsi-Suomessa tavallinen väki kostutti kurkkuaan suurimmalta osin ruokaolueksi kutsutulla juomalla. Siinä tiedetään alkoholia olleen noin 1,1 %. Nyky-Suomessa saa alaikäisillekin myydä juomaa, jossa alkoholia on alle 1,2 %.

Tavallaan alkoholittoman ja erittäin miedon oluen yleistyminen on siis paluuta ikiaikaisen olutkulttuurin juurille. Olisipa mielenkiintoista päästä maistamaan aidolla keskiaikaisella reseptillä tehtyä, katajalla ja pursulla maustettua ruokaolutta! Miltähän herkku mahtaisi maistua tämän päivän virvoitusjuomiin tottuneelle?

Lue lisää: Alkoholiton olut on juomien seuraavana megatrendi

Edellä mainitut tiedot suomalaisen oluen historiasta löytyvät muun muassa professori Kustaa H. J. Vilkunan kirjasta Juomareiden valtakunta (2015).

Teksti: Janne Valkeapää Kuva: Lea Ansamaa