Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Kaupan liiton uusi toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kertoo (TS 27.1.) tähtäävänsä Alkon monopolin purkuun. Muutoksen myötä viinit ja myös väkevät viinat siirtyisivät 359 Alkon toimipisteestä yli 5 000 päivittäistavarakaupan myyntipisteeseen aiheuttaen vääjäämättä alkoholin kulutuksen merkittävän nousun.

Asiantuntijana ja järjestöjohtajana katson velvollisuudekseni puuttua tähän Kiviniemen ilmeisen harhaanjohtavaan teesiin. Hän katsoo Alkon monopolia alkoholitoimijoiden näkökulmasta. On selvää, että Alkon vuosittainen 1600 miljoonan euron liikevaihto houkuttelee päivittäistavarakauppaa. Tuskin kaupoissa tai kioskeissa vastustettaisiin myöskään Alkon 40 miljoonan liikevoittoa. Kansanterveyden ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta arvioituna asia onkin sitten kokonaan toisin päin. Monopolin purkamisen myötä menetettäisiin erittäin tärkeä keino vaikuttaa alkoholinkulutukseen ja kansanterveyteen maassamme.

Mitä haittoja alkoholi sitten saa aikaan? 40 % henkirikoksista ja 50 % pahoinpitelyistä johtuu alkoholista. Vuonna 2017 otettiin kiinni 17 608 rattijuoppoa, 60 757 kansalaista vietti yönsä putkassa, 32 871 kansalaista joutui sairaalaan alkoholin takia ja määrittelytavasta riippuen 1700–3500 menehtyi. Nämä luvut kertovat jokaiselle paljon. On selvää, että alkoholin haittavaikutuksia on torjuttava tehokkaasti lainsäädännön avulla.

Euroopan unionin jäsenmaista vain Suomessa ja Ruotsissa, on EU-lainsäädännön mukainen valtion viinamonopoli. Lähialueiden kolmas valtion omistama viinamonopoli löytyy Norjasta. Valtion monopolilla on kaikissa maissa sama perustehtävä eli pitää alkoholin kulutus riittävän matalana, aiheuttamatta kuitenkaan alkoholia kaipaaville liiallisia murheita viinan saamisessa.

Seuraava skenaario on mahdollinen: Kun alkoholitoimijat ovat saaneet propagandallaan maaperän riittävän möyheäksi, siirretään miedot viinit päivittäistavarakauppoihin ja kioskeihin. Tästä seuraisi Alkon alasajo, kun puolet Alkon litravolyymista siirtyisi päivittäistavarakauppoihin. Monopolin menetyksen myötä myös väkevät viinat seuraisivat perässä ”maitokauppoihin”. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että 85 prosenttia suomalaisista vastustaa edelleen viinan myymistä päivittäistavarakaupoissa.

Alko on hoitanut tehtävänsä viime vuosina erittäin vastuullisesti, mm. pari vuotta sitten se äänestettiin parhaaksi työantajaksi ja vuonna 2018 Vuoden Raittiusteko -tunnustus myönnettiin Alkolle sen tuottamasta aikuisille tarkoitetusta Lydia-mobiilipelistä. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto on todennut, että heidän seuraava tavoitteensa on viinien tuominen ruokakauppaan. Eli kuvatun skenaarion toteutuminen on mahdollista, jos kansa, kansanterveyden puolustajat ja alan asiantuntijat eivät pysty tehokkaasti torjumaan alkoholitoimijoiden voimakasta ja laajaa lobbausta.

Suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä huolta kantavat eivät halua Alkon monopolin purkamista ja sen aiheuttamaa kulutuksen lisääntymistä.

Martti Vastamäki, professori, käsikirurgian dosentti
puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 31.1.2019.