Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

häät1

[ingressi teksti=”Päihtymisen ja juhlan kuuluminen yhteen on syvälle juurtunut ehdollistuma. Raittiita häitä järjestäneet kehuvat kuitenkin usein kokemustaan humalaisia juhlia aidommaksi ja raikkaammaksi.”]

– Raittiit pariskunnat kyselevät minulta, voisiko heidän häissään hoitaa tarjoilun ilman alkoholia, kertoo hääsuunnittelija Anu Beadle.

– Vastaan heille, että nämähän ovat teidän häänne ja vieraiden tulisi kunnioittaa teidän arvomaailmaanne!

Häiden vietto on kulttuurinen kysymys. Se, mitä suuri osa suomalaisista pitää itsestäänselvyytenä, voi olla muusta maasta tulevalle outoa.

[nosto teksti=”vieraiden tulisi kunnioittaa teidän arvomaailmaanne!”]- Suomessa alkoholi on mennyt kulttuuriin sisään, toteaa äskettäin avioitunut, Turkista kotoisin oleva Feridun Altintop.

– Indonesiasta kotoisin oleva vaimoni Iffa Tiara Ayu Abusamah ei ole koskaan juonut alkoholia. Itse join vähän joskus nuorena, mutta en aikuisena pitkiin aikoihin. Häämme olivat raittiit häät.

– Muslimihäissä yleensä molempien vanhemmat puhuvat, mutta koska me olemme vanhempi pariskunta, minä pidin Tiaraa, vieraita, elämää ja Jumalaa kunnioittavan puheen. Meidät vihkinyt imaami sanoi puheessaan, että nainen on Jumalan lahja, aviomiehen tulee kohdella vaimoaan hyvin.

Pariskunnan häissä syötiin ja kuultiin musiikkia. Suomalainen vieras Rauno Wikström kertoo, että tunnelma häissä oli hyvin lämmin.

– En tuntenut siellä muita, mutta minulle tultiin juttelemaan ja osoittamaan huolenpitoa.

Suomalaisissa alkoholipitoisissa häissä vieraat keskittyvät usein vain omaan pöytäseurueeseensa. Olemme ehkä arempia tutustumaan, mutta toisaalta myös alkoholi supistaa havaintokenttää. Eikä juominen varmasti myöskään lisää huomaavaisuutta!

Railakkaampaa juhlimista

Ihminen, joka on kiinni yhteiskuntamme alkoholimyönteisyydessä, kuvittelee helposti, että raittiit häät ovat tylsät häät. Todellisuus voi kuitenkin olla aivan muuta.

[nosto teksti=”Minulla on sellainen kokemus, että raittiit häät ovat monesti railakkaammat”]- Minulla on sellainen kokemus, että raittiit häät ovat monesti railakkaammat kuin alkoholiin nojaavat häät, sanoo hääsuunnittelija Beadle.

– Esimerkiksi katolisissa ja muslimihäissä vieraat voivat jo kirkossa hurrata, laulaa ja tanssia. Juhlat alkavat heti, eikä vasta silloin, kun ollaan ”riittävästi humalassa”. Monissa hääperinteissä tunteita näytetään avoimesti. Itketään onnenkyyneleitä, hurrataan, taputetaan, aloitetaan yhteisöllinen tanssi heti juhlapaikalla. Hääjuhlissa on paljon tanssia ja laulua, jotka luonnollisesti vapauttavat tunteita, Beadle kertoo.

Tätä kuullessa juhlinta, jossa vapautuneisuus ammennetaan pullosta, alkaa tuntua surullisen köyhältä juhlimiselta. Pidemmekö turhaan itseämme kulttuurin pakkopaidassa, vaikka se voitaisiin myös riisua pois?

häät2– Se on myös vähän sellainen tottumuskysymys. Ihmiset ajattelevat alkoholin jostain syystä kuuluvan häihin. Pelätään liikaa, mitä muut sanovat, jos sen sortin juomat puuttuvat. Ei uskalleta kyseenalaistaa, vaikka oikeasti pitäisi, kuvaa raitis kantasuomalainen Janne Valkeapää.

Hän jatkaa kertomalla päihteettömistä hääkokemuksistaan:

[nosto teksti=”Siinä on eri tunnelma, kun ei ole juhlayleisössä sitä turrutusta.”]- Meidän häät olivat aika perinteisen suomalaiset. Tosin alkoholia siellä ei ollut, ja sen kyllä huomasi. Tanssittiin paljon. Ei sellaista jaksa, jos on hiprakassa. Oli huippuhauskaa, kannat kattoon! Sama on toistunut myös ystäväni alkoholittomissa häissä. Pidettiin kivaa ja tanssittiin yömyöhään, eikä maltettu melkein kotiin lähteä. Siinä on eri tunnelma, kun ei ole juhlayleisössä sitä turrutusta.

 

Tunteet pintaan

– Kyllä suomalainenkin osaa juhlia häitä ilman alkoholia, tietää myös Beadle.

– Hääjuhla on itsessään tunteita herättävä juhla.

Monesti me suomalaiset olemme kuitenkin tottuneet kontrolloimaan itseämme ja tunteitamme tarpeettoman paljon. Lapsena ilmaisemme tunteita vapaasti, mutta aikuiseksi varttuessa muodostuu käsitys sopivista ja sopimattomista tuntemuksista.
Koska tunteita kuitenkin väistämättä tarvitaan, kulttuurimme on antanut alkoholille oikeuden vapauttaa. Siksi varmaankin moni siihen myös halukkaasti tarttuu.

Toisaalta raittiin silmin asia voi näyttää myös olevan toisin:

[nosto teksti=”Raittius voi olla myös rohkeutta tuntea ilman, että tarvitsee hakea pullosta lupaa onnenkyyneliin.”]- Kokemukseni perusteella päihteettömät häät ovat yleensä tunnelmaltaan jollain tapaa herkemmät ja aidommat. Häät ovat yleensä niin hienoja, kauniita tapahtumia, että tuntuu hyvältä, kun siihen ei sotketa päihteitä, Valkeapää pohtii ja kannustaa myös alkoholia käyttäviä nuoria pareja kokeilemaan.

Raittius voi olla myös rohkeutta tuntea ilman, että tarvitsee hakea pullosta lupaa onnenkyyneliin. Alkoholia tavallisesti käyttävät vieraatkin oppivat olemaan raittiissa häissä. Kun tunnelma on lämmin ja vapauttava, se kantaa ja ravitsee itsessään.

Teksti: Tuula-Maria Ahonen, kuvat: Lily Dream Wedding