Raitis

Raittiuden Ystävät Ry

Raittiuden Ystävät ry:n toimisto Helsingin Annankadulla on saanut kaksi uutta tulokasta. Asiantuntijan tehtävissä toimivan Emilia Laine ja Anki Sirolan sijaisena toimiva suunnittelija Emma Holsti tuovat uutta intoa ja tuoreita näkemyksiä raittiustyöhön. Alla he esittelevät itse itsensä.

Emilia Laine, asiantuntija

Kuvassa on tuore RY:n asiantuntija Emilia Laine partioretkellä.
Kuvassa on tuore RY:n asiantuntija Emilia Laine partioretkellä.

Aloitin joulukuun alussa 2015 Raittiuden Ystävien palveluksessa puheenjohtaja Martti Vastamäen bongattua minut syksyllä sosiaali- ja terveysministeriöstä, missä suoritin korkeakouluharjoitteluani. Nyt olen työnimikkeeltäni asiantuntija. Olen uunituore valtiotieteiden maisteri, jolla on vahva palo tehdä työtä yhteiskunnan alkoholihaittojen vähentämiseksi.

Olen kerryttänyt sekä teoriaosaamistani että käytännön taitoja monipuolisesti koko alkoholikentältä. Sekä kanditutkielmani että graduni tein alkoholipolitiikasta ja työkokemusta olen kartuttanut alkoholitutkimuksen osalta THL:ssa, lainsäädännön osalta STM:ssä ja hieman järjestökentälläkin. Opiskeluajan tein töitä myyjänä Alkossa, missä sain hyvän kosketuksen myös suomalaiseen alkoholiarkeen ja ongelmiin, joista mielestäni puhutaan julkisuudessa aivan liian vähän.

Vapaa-ajallani olen innokas partiolainen ja sielläkin olen päässyt hyödyntämään osaamistani, sillä vastaan kesällä 2016 järjestettävän kansainvälisen suurleirin, Roihun, päihdekasvatusohjelman suunnittelusta.

Toimenkuvani Raittiuden Ystävissä hakee vielä muotoaan, mutta jatkossa tulen toimistotöiden ohella varmasti näkymään vahvasti niin vaikuttamis- ja asiantuntijatyössä, sidosryhmäyhteydenpidossa kuin sosiaalisessa mediassakin.

[nosto teksti=”Alkoholin käyttö ei ole vain yksilön henkilökohtainen asia.”]Näinä informaatiotulvan, individualismin ja kiihtyvän digitalisaation aikoina kaltaisemme järjestön on pysyttävä mukana muutoksessa ja pystyttävä jatkuvasti etsimään uusia tulokulmia, joilla saamme tehtyä itseämme näkyväksi. Järjestöllämme on keskeinen rooli yhteiskunnallisena keskustelunavaajana sekä vaikuttajana ja kannustajana päihteettömään yhteisöllisyyteen ja toisista välittämiseen.

Alkossa työskentely ja omat kokemukseni ovat vahvistaneet näkemystäni, ettei alkoholin käyttö ole vain yksilön henkilökohtainen asia, vaan mitä suuremmissa määrin koko lähipiirin ja myös yhteiskunnan asia. Elämme kuitenkin kulttuurissa, jossa on tapana huolehtia vain omista asioistaan ja jossa välittämistä on alettu kutsua holhoukseksi. Puuttumattomuus ja silmien sulkeminen ongelmilta eivät kuitenkaan poista niitä. Tämä pätee myös yhteiskunnallisella tasolla ja uskon, että Raittiuden Ystävillä on paljon annettavaa pohdittaessa alkoholihaittojen vähentämistä ja terveellisten elämäntapojen edistämistä myös tulevaisuudessa.

Teksti ja kuva: Emilia Laine

Emma Holsti, suunnittelija

Ylioppilas Emma Holsti
Ylioppilas Emma Holsti

Olen Emma Holsti, 19, paljasjalkainen espoolainen. Aloitin viime lokakuussa Raittiuden Ystävillä suunnittelijana, Anki Sirolan opintovapaan sijaisena. Valmistuin joulukuussa ylioppilaaksi Kuninkaantien lukiosta Espoosta. Olen ollut mukana Kännikapinan toiminnassa jo lukioni alusta eli 15-vuotiaasta asti, mikä antaa erinomaisia valmiuksia työhöni. Tarkoituksenani on hakea vuoden 2017 yhteishaussa opiskelemaan liiketaloutta ja markkinointia ammattikorkeakouluun tai vaihtoehtoisesti oikeustieteitä yliopistoon.

[nosto teksti=”Työssäni pidän erityisesti siitä, että voin konkreettisesti vaikuttaa asioihin ja nähdä työn tuloksen.”]Olen ehtinyt olla mukana erilaisissa järjestöissä monissa luottamustehtävissä kuten lukioni opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana, lukiolaisten liitossa, Espoon nuorisovaltuustossa ja nuorisovaltuustojen liitossa. Tänä vuonna toimin Pääkaupunkiseudun eurooppanuorten puheenjohtajana. Järjestötoimieni lisäksi sydäntä lähellä on purjehdus sekä uinti, joita harrastan aina kun aikaa riittää.

Työssäni pidän erityisesti siitä, että voin konkreettisesti vaikuttaa asioihin ja nähdä työn tuloksen – olkoonkin, että tulos syntyy usein pikkuhiljaa. On myös hienoa, että voin itse päättää jonkin verran työni sisällöistä. Työ antaa myös todella paljon. Esimerkiksi Reaktorin kaltaisissa tapahtumissa näkee paljon erilaisia nuoria ja nuorten lisääntyneen raittiuden voi aistia jo siellä. Raittiutta on tärkeää edistää myös muualla, ja lupaan jatkaa sitä senkin jälkeen kun Anki palaa takaisin.

Teksti: Emma Holsti  Kuva: Onni Jaskari