Nuorista joka neljäs kertoo olleensa juopuneen kuskin kyydissä. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes kaikki kuitenkin toivovat, että kaverit tulisivat väliin, jos itse pyrkisi humalaisena ajamaan.
Alkoholi on edelleen merkittävä riskitekijä liikenteessä. Erityisessä riskiryhmässä ovat nuoret kuljettajat, mikä näkyy myös liikenneonnettomuuksissa. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin 40 prosenttia.
Liikenneturvan 15–20-vuotiaille suunnatussa kyselyssä joka kolmas nuori kertoi, että kaverit ovat ajaneet humalassa. Joka neljäs kertoi myös itse olleensa juopuneen kuskin kyydissä.
Lähes jokainen nuori kuitenkin haluaisi, että kaverit yrittäisivät estää kännissä ajamisen. Yli yhdeksän kymmenestä nuoresta toivoo tätä riippumatta siitä onko liikenteessä autolla, kevytmoottoripyörällä tai mopolla. Yhdeksän kymmenestä kertoo myös melko varmasti tai varmasti yrittävänsä itse estää humalaista kaveria pääsemästä rattiin.
”Ystäväpiirin asenteet ja väliintulo ovat merkittävässä roolissa estämässä erityisesti nuorten rattijuopumusta. Kaveriporukkaan kuuluminen on nuorille tärkeää ja ryhmässä kynnys estää juovuspäissään olevan kaverin kipuaminen ratin taakse voi tuntua korkealta. Rattijuopumukseen kuitenkin saa ja pitää puuttua”, Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi kertoo.
Kampanja kannustaa nuoria olemaan #rohkee
Rattijuopumuksen vastaista kampanjointia on viime vuosina kohdistettu etenkin nuoriin kuljettajiin. Kampanjointi on merkittävä tekijä, kun pyritään vahvistamaan rattijuopumuksen vastaisuutta. Vahva sosiaalinen normi, huolenpito ja toisen rattijuopumuksen puuttuminen ovat merkittäviä keinoja vähentää rattijuopumusta myös ongelmakäyttäjien osalta. Tuoreessa kampanjassa nuoria kannustetaan olemaan se #rohkee, joka estää kaverin ajamisen päihtyneenä.
”Kampanjaelokuvassa kuvataan uhkatilannetta, johon kuka tahansa nuori voisi joutua. Mökiltä pitäisi lähteä, mutta kuski on nauttinut muutakin kuin limpparia. Tarina näyttää positiivisen mallin siitä, kuinka tilanteessa tulisi toimia ja luo nuorelle ratkaisun, jolla uhkaava tilanne voidaan välttää”, Lammi kuvailee.
”Kannattaa miettiä etukäteen illan kulku. Juhlapaikalle menemisen lisäksi ajatuksen voi uhrata sille, miten sieltä tullaan pois. Perinteinen keino on sopia porukalle selvänä pysyttelevä kuski.”
Kolmivuotisen #rohkee-kampanjan video löytyy Youtubesta.
Kampanjassa ovat mukana Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto, johon myös Raittiuden Ystävät ry kuuluu.
TNS Gallup Oy keräsi Liikenneturvan toimeksiannosta tutkimuksen aineiston alkusyksynä 2015 internetpaneeli GallupForumissa. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää nuorten käyttäytymistä ja mielipiteitä liikenteeseen ja päihteisiin liittyen. Kaikkiaan haastateltiin 733 henkilöä.