Raitis

Alkoholilain kokonaisuudistuksen parissa on tehty töitä jo pitkään, mutta asia ei silti tunnu etenevän mihinkään. Ehkäisevän päihdetyön verkoston jäsenet ihmettelevät, miksi lakivalmistelu jatkuvasti viivästyy.

Onnistuneella alkoholipolitiikalla voidaan ratkaista suuria yhteiskuntamme haasteita. Alkoholipolitiikka vaikuttaa sekä maamme talouteen että hyvinvointiin. Kummastakin näkökulmasta tarkasteltuna on painavia perusteita pitää alkoholilainsäädäntö kohtuullisen tiukkana. Ehkäisevän päihdetyön verkosto toivoo, että poliitikot ottavat vastuun asiasta.

Tällä hetkellä keskustelua alkoholista johtaa pieni äänekäs vähemmistö, vaikka ensisijaisesti alkoholipolitiikassa pitäisi huolehtia suuren hiljaisen enemmistön hyvinvoinnista ja taloudellisesta edusta. Alkoholi tuottaa Suomelle noin 6-7 miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset vuosittain. Sillä summalla maksettaisiin esimerkiksi maamme koko vanhustenhoito ja lapsilisät.

Lainsäätäjien tulee vahvistaa ensisijaisesti toimia, jotka tähtäävät alkoholin kokonaiskulutuksen laskemiseen ja tämän kautta alkoholihaittojen vähentämiseen. Ehkäisevän päihdetyön verkoston jäsenet vaativat, että alkoholilain lakivalmistelua kiirehditään ja se otetaan käsittelyyn eduskunnassa kevätkauden aikana.