Raitis

160-vuotisjuhlaansa viettävältä Raittiuden Ystävät ry:ltä edustajakokouksesta 8.6.2013

Alkoholi on yksi suurimmista kansanterveysongelmien aiheuttajista Suomessa ja ylipäänsä koko maailmassa. Alkoholin kohdalla tutkimusnäyttö on selvä: mitä enemmän juodaan, sitä suuremmat ovat haitat. Alkoholin kulutuksen seuraukset näkyvät muun muassa siinä, että alkoholi on merkittävin työikäisten kuolinsyy.

Alkoholin kulutukseen kaikkein tehokkaimmin vaikuttavat säätelykeinot ovat tuotteiden hinnat ja saatavuus. Viime vuosina on tieteellisesti näytetty, että myös alkoholin mainonta vaikuttaa voimakkaasti asenteisiin ja kulutukseen, varsinkin alaikäisten kohdalla.

Valtion hallituksen lakiesitys alkoholimainonnan rajoittamisesta alkoholin ulkomainonnan ja sosiaalisen median hyödyntämisen osalta on merkittävä askel kohti raittiimpaa Suomea. Erityisesti nuorten suojeleminen alkoholilta ja sen haitoilta on välttämätöntä sen vuoksi, että nuorena aloitettu juominen ennakoi päihdehaittoja aikuisiällä.

Alkoholimainonnan rajoitukset tukevat paitsi vanhempien ja perheiden myös asuinyhteisöjen, koulujen, nuorisotyön sekä muun terveys- ja hyvinvointialan kasvatustyötä. Raittiit ympäristöt ja esikuvat antavat tulevaisuuden päättäjille parhaat eväät terveellisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Yksi askel alkoholimainonnan osalta ei kuitenkaan riitä, vaan vastuullisuuteen ja huolenpitoon väestöstä kuuluu kieltää alkoholin mielikuvamainonta kokonaisuudessaan. Hallituksen lakiesitystä tulee täydentää eduskunnassa niin, että alkoholimainonta ei ole sallittua myöskään urheilutapahtumissa, konserteissa tai muissa yleisötapahtumissa. Alkoholimainonnan täyskielto lisäisi aikuisten mahdollisuutta toimia täysipainoisesti lasten kasvattajina ja helpottaisi alkoholimainonnan valvontaa. Mainonnan poistuminen suojaisi myös henkilöitä, joilla on tai on ollut ongelmia alkoholin käytön suhteen.

Raittiuden Ystävät korostaa, että raittius on terve ja luonnollinen elämäntapa. Raittiuden tulee olla entistä vahvemmin osa maamme monipuolista elämää ja tasapainoista yhteiskuntaa.