Raitis

Lapset

Kansakunnan hukkuvat toivot

Filosofin kysymys: jos näet lapsen hukkuvan, etkä yritä auttaa häntä, oletko silloin murhaaja?
”Olen”, vastaa suomalainen. Tässä artikkelissa kysytään, onko maamme murhaajia täynnä.

Tuusulalaisen peruskoulun käytävä ankeana maanantaiaamuna.
– Vähäks oli hyvät bileet viikonloppuna ku Annin porukat oli poissa, ei ollu viinasta pulaa! Mul on vieläki darra. Siel oli kivoja amiskundeja. Hilluttiin kaikki ilman paitaa ihan sekasin. En muista millon sammuin, selittää 15-vuotias Missu luokkatovereilleen.

Aikuisen korvissa kuulostaa siltä, että Missu peittelee rehvakkaalla äänensävyllään ihan toisenlaisia tunteita.
Missu ei varmaankaan pidä siitä, jos joku aikuinen tulee moralisoimaan ja kyselemään, eikö hän osaa pitää hauskaa selvin päin?
– Mitä v***uu se muille kuuluu mitä mä teen. Ei mun juominen vaikuta mun koulunkäyntiin!
Missu on tietysti ääripää. Enemmistö nuorista naisista ei tiettävästi osallistu teiniorgioihin, tai ainakin he ymmärtävät lähteä sellaisista ennen kuin ”kivat amiskundit” konttaavat päälle.
Itse asiassa alaikäisten alkoholin juominen on ollut laskussa koko 2000-luvun ajan. Nykyään on jo aika okei olla selvin päin, kun aiemmin sellainen oli erikoisuuden tavoittelua, josta saa ikätovereilta kuulla.
Aivan liian suuri osa nuorista näyttäisi silti viettävän lauantai-iltaa kylillä tai kaupungilla palellen. Istutaan vilteillä, juodaan olutta ja siideriä. Käydään pissalla koristepensaitten välissä.
Joku ohi kävelevä aikuinen luo apean, joku äkeän katseen, mutta suurin osa on kuin ei olisi huomannut mitään. Missään tapauksessa kukaan ei pysähdy toteamaan, ettei alle 18-vuotiaalla ei ole oikeutta pitää hallussaan alkoholijuomia. Miksi pysähtyisi. Turpiinhan siinä voisi tulla, kun makuun päässeet nuoret kiroilevat jo valmiiksi.
Ja makuun pääsee nopeasti, sanovat neurotutkijat. Teini-ikäisten addiktiivinen muisti ja aivojen mielihyväkeskuksen toiminta ovat vielä hyvin herkät.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa – kukaan ei alkoholisoidu yhtä todennäköisesti kuin se, joka aloittaa juomisen kasvuiässä.

Lapsella on oikeus selvään vanhempaan

Ketäpä yllättäisi, että alkoholi on selvästi suurin yksittäinen syy lastensuojelullisiin viranomaistoimenpiteisiin Suomessa.
Vaan millainen on normaali lauantai-ilta niissä ”hyvissä kodeissa”, joissa lastensuojeluviranomaisten ei tarvitse vierailla? Joista ihan tavalliset nuoret lähtevät kosteille retkilleen?
Päivällinen on kenties huuhdeltu alas trendikkäästi fiinillä viinillä. Murkun livahtaessa ulos äiti jää hörppimään siideriä oman ystävättärensä kanssa ja isä katselee illan elokuvaa oluttölkit seuranaan.
Kukaan ei humallu vahvasti, kyse on pelkästä kohtuukäytöstä. Fiiniä viiniä ei tarjottu murkulle.
Silti viesti on ollut hänelle päivänselvä jo ennen kouluun menoa: kun haluamme rentoutua ja vaihtaa vapaalle, tarvitsemme alkoholia.
Moni vanhempi rikkoo tietämättään tässä lastensuojelulain yleistä tulkintaa. Tulkinta nostaa päänsä esiin lähinnä avioerotapauksissa, kun pohditaan lapsen oikeutta tavata sitä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu.
– Lähtökohtana on se, että tapaamisoikeuden toteutumisen pitäisi olla lapsen edun mukaista – ei voida katsoa, että lapsen edun mukaista olisi tavata päihtynyttä vanhempaansa, kertoo lastenvalvoja Esa Nieminen Helsingin kaupungista.
– Lapselle tulisi turvata oikeus päihteettömään lapsuuteen, joten nollatoleranssia tulisi noudattaa, Nieminen vielä tarkentaa.
Sen aikuisen, jonka vastuulla lapsi kulloinkin on, tulisi siis olla selvin päin. Kuinka moni on?

Alkoholilaki
§ 24: Alkoholia ei saa anniskella kahdeksaatoista vuotta nuoremmalle.
§ 34: Alkoholijuomaa ei saa pitää hallussaan eikä kuljettaa henkilö, joka ei ole täyttänyt kahtakymmentä vuotta.
Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta
§1
Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä.
Lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito. Lapselle on pyrittävä antamaan turvallinen ja virikkeitä antava kasvuympäristö sekä lapsen taipumuksia ja toivomuksia vastaava koulutus.
Lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti. Lapsen itsenäistymistä sekä kasvamista vastuullisuuteen ja aikuisuuteen tulee tukea ja edistää.

Aivovaurioita ja klamydiatartuntoja
Missu on valitettavasti väärässä väittäessään, ettei hänen juomisensa vaikuta koulunkäyntiin.
Muistaminen ja oppimiskyky heikentyvät, kun alle 20-vuotias juo alkoholia. Tämä johtuu siitä, että aivoturso eli hippokampus, jolla on keskeinen rooli muistamisprosessissa, on tärkeässä kehitysvaiheessa. Alkoholin negatiivinen vaikutus hippokampukseen voi olla pitkäkestoinen ja peruuttamaton.
Säännöllisesti alkoholia käyttävän nuoren aivot eivät kykene kunnolla varastoimaan uutta informaatiota pitkäaikaiseksi muistiksi. Lisäksi alkoholi hankaloittaa muistamaan sitä, mitä hän on juuri oppinut.
Alkoholi vaikuttaa ikävällä tavalla myös aivojen prefrontiaaliseen alueeseen, joka säätelee persoonallisuuden ja käytöksen kehittymistä. Juuri Missun iässä tätä aluetta pitäisi tarkimmin varjella alkoholin kaltaiselta myrkyltä.
Ja Missu, naiseksi kasvavan aivot ovat suuremmassa vaarassa kuin mieheksi kasvavan. Neurotutkimuksen valossa voidaan sanoa, että pojilla on niin kutsuttu parempi viinapää.
”Se pieni ero” ei rajaudu aivoihin, tietää kouluterveydenhoitaja Anne Haajanen, joka työskentelee Vihdin yhteiskoululla.
– Aika paljon kuulen sellaista, että on tullut mokailtua ja nyt tarvitaan jälkiehkäisypillereitä. Alle 15-vuotias tarvitsee kuitenkin reseptin saadakseen niitä apteekista. Niin nuoren pitäisi mennä hakemaan jälkiehkäisypillerit lääkärin kautta ja saada samalla valistusta.
Terveydenhoitajalle uskalletaan tunnustaa asioita, joista vanhemmille ei kehdattaisi kertoa ikinä. Haajanen tietää, että ”mokat” tehdään humalassa. Seksivalistusta ei tämän päivän nuorisolta puutu, sitä saa niin koulusta, telkkarista kuin nuorten lukemista lehdistäkin. Ikävät faktat kuitenkin unohtuvat estottomassa humalatilassa.
Tai vaikka eivät unohtuisikaan, nuoren neidon on vahvassa humalatilassa vaikea tapella hyväksikäyttäjiä vastaan. Sammuneena mahdoton.
Suomessa diagnosoidut sukupuolitaudit ovat yleistyneet 2000-luvulla. Ylivoimaisesti yleisin sukupuolitauti, klamydia, leviää nimenomaan nuorten keskuudessa. Suurin osa uusista tapauksista todetaan alle 24-vuotiaissa.
Alle 20-vuotiaiden tilannetta syynättäessä selviää, että riski on erityisen suuri tytöillä. Tai ehkäpä tytöt käyvät tunnollisemmin testeissä?
Viime vuonna klamydia löydettiin 2 652 alle 20-vuotiaalta naiselta ja 772 samanikäiseltä mieheltä.

’Minulla on varhaiskypsä ja itsenäinen tytär’
Mistä Missu ikätovereineen alkoholia saa? Alkoholilain mukaan ei ainakaan kaupasta.
– Aina löytyy joku joka ostaa, nuoret vakuuttavat.
– Spurgut pyörii Alkon ympärillä ja hakee pientä palkkiota vastaan.
Gallupien perusteella joka neljäs murrosikäisen nuoren vanhempi välittää lapselleen alkoholia ihan itse. Eija antaa peruskoululaistyttärelleen myös tupakkaa, sekä luvan järjestää kotibileitä silloin, kun hän itse on esimerkiksi työmatkalla viikonlopun yli.
– Minulla on varhaiskypsä ja itsenäinen tytär, joka viihtyy hyvin itseään vanhempien seurassa, hän sanoo ylpeänä.
Ovatko kosteat kotibileet aina sujuneet hyvin? Naapureitten mukaan meno on ollut äänekästä, eikä kyyneleiltäkään ole vältytty.
– No, se johtui siitä kun bileisiin tuli kutsumattomia vieraita. Mutta nuoret ovat fiksuja, tilanne saatiin selvitettyä. Tyttöä ensin pelotti, kun kotiavain oli kadonnut ovesta, mutta aamulla selvisi, että hänen paras ystävänsä oli sen siitä ottanut varmuuden vuoksi talteen, Eija kertoo.
– Sellaista se oli minunkin nuoruudessani. Parempi että minä itse annan tytölle siideriä ja tupakkaa kun tiedän omasta kokemuksesta, että jostain ne nuoret niitä kumminkin saavat. Ties minkä pimeän pullon ostavat muuten.
Lain mukaan Eijan tyttärelleen antama pullokin on pimeä. Alkoholin välittäminen alle 18-vuotiaalle korvauksettakin on kielletty. Rangaistuksena pitäisi lain mukaan olla sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Välittämisestä korvausta vastaan tulisi seurata sakkoa tai enintään 2 vuotta vankeutta.
Mutta onko alkoholilaki se laki, jotta tässä asiassa tulee lukea?
Milloin vanhempien tekoja ja tekemättömyyksiä aletaan tarkastella lastensuojelulain näkökulmasta?

TARTU PUHELIMEEN
Jos huomaat alaikäisten nauttivan alkoholia ja haluat tehdä siitä lopun, soita poliisille. Poliisin kuuluu resurssiensa rajoissa partioida katsomaan, onko vihje lainrikkomuksesta paikkansapitävä.
Jos juomisesta ei aiheudu yleistä häiriötä, älä kuitenkaan pirauta hätänumeroon vaan poliisin tavalliseen numeroon.
– Jos alaikäiset ovat päihtyneitä, hävitämme aineen ja pohdimme, onko lastensuojeluilmoitus aiheellinen ja liittyykö tapaukseen muuta kuin päihtyminen. Yleensä löydetään kotiosoitteesta joku, jonka luokse nuori viedään. Se on meillä perussapluuna, kertoo Sisä-Savon poliisilaitoksen konstaapeli Veli-Matti Sedergren.
– Koulujen loppuessa voi valvominen käydä kuitenkin mahdottomaksi, ja isoissa kaupungeissa tilanne on varmasti vaikeampi, hän huomauttaa.
Syy, miksi alaikäiset juovat niin paljon aikuisten silmien alla kenenkään puuttumatta, onkin se, ettei juuri kukaan puutu asiaan.
– Todella vähän meille tulee tällaisia ilmoituksia, Sedergren kertoo.

Artikkelissa pelkillä etunimillään esiintyvien henkilöiden etunimet on muutettu.
Teksti: Natalia Laurila Kuva: Tuuli Hypén
Lähde: raitis.fi -lehti 4/08