Raitis

Humalako katsojan silmässä

Lahtelainen paikallislehti kesällä 2008: “ravintolayrittäjä harmittelee rahanmenoa, kun asiakkaat vetävät nykyään kotona pohjat.” Siis hetkinen. Eikös tuollainen ole laitonta? Mitä kaikkea alkoholilain vastaista ravintoloissamme nykyään tapahtuukaan? raitis.fi -lehti lähti selvittämään asiaa Lahteen.

Aleksanterinkatua voidaan pitää Lahden pulppuavana olutvaltimona, siksi monta anniskeluravintolaa siellä on. Alkuillasta kadulla näkyy vielä muilla asioilla liikkuvia ihmisiä. Janoisilta näyttävät lähinnä teini-ikäiset, jotka parveilevat ravintolojen edustoilla.
– Näyttää siltä, että pirpanat yrittävät taas, valittelee portsari Janne.
Janne tuntee pirpanoitten juonet. Alle 18-vuotiaat yrittävät usein päästä ravintolaan arkena tai alkuillasta, arvellen sen sujuvan silloin helpommin. Viikonloppuisin seuraa toinen aalto myöhemmin ja siinä liplatteleva nuoriso on jo vahvasti humaltunutta.
– Ennen kuin minä olin 18, jengi tuli tänne yhdeksän, kymmenen aikoihin. Nyt kun viina on halpaa, nuoriso vetää kotona ja tulee kylille myöhemmin, yhdentoista, kahdentoista maissa, Janne huomioi.
Kaksi nuorta naista lähestyy päättäväisesti Jannen työpaikkaa.
– Oisko papereita? hän kysyy.
– Mä oon hei 28! kuuluu vastaus, ja ajokortteja vilautettuaan naiset katoavat baariin.
– En pysty sanomaan, montako alaikäistä olen päästänyt sisään, koska tosi monella on väärennetyt paperit. Vaikkapa isosiskon ajokortti – sano siinä sitten, että tämä on väärä, jos sisko on ihan samannäköinen, Janne pähkäilee.

Nuoriso sikailee ravintoloitten ulkopuolella
– Nuorten kohdalla alkoholilaki pitää. Jokaiselta vähänkään nuoremman näköiseltä kysytään hyvin nopsasti paperit, toteaa Irene, 50.
Viisikymppisten suosimassa anniskeluravintolassa useimmat ovat ottamassa yhtä tai kahta tuopillista tutussa seurassa. Osa porukasta on kuitenkin tillin tallin.
Kaikki ovat Irenen kanssa yksimielisiä: paperit kysytään nuorilta aina.
Siitäkin ollaan yksimielisiä, ettei se nuorisoa pysäytä – juomasta, nimittäin. Aleksanterinkadulle eivät monetkaan tule juomaan 20. ikävuotensa tietämillä. Sinne tullaan sitten, kun ollaan jo juotu.
– Lahdesta tulee yöllä kuin laidun, maakuntien jengi tulee autoilla ja sikailee ympäriinsä. Kaupunki on aamulla kuin myrskyn jäljiltä, harmittelee 55-vuotias Kalervo.
Kalervo on kunnossa, mutta samanikäinen, vahvasti humaltunut mies pyrkii sotkemaan keskustelun ja kiinnittämään kaikkien huomion itseensä.
– Totta kai nuoriso ottaa pohjia kun baarissa on liian kallista, Irene saa arvella kovalla äänellä, jotta tulisi kuulluksi.
Pohjia ottavat monet muutkin, joilla on vähän rahaa. Halvemmalla pääsee, kun ostaa humalansa muualta. Tai hivuttaa halvemmat liemet mukaan ravintolaan.
– Jotkut menevät omien mukien kanssa vessaankin, 55-vuotias Leena paljastaa.
Niinköhän täälläkin on nyt tehty? Häiritsevästi humaltunut mies tunkee lähelle, tahtoo tuppautua keskusteluun. Tarjoillaanko tällaisessa tilassa oleville?
– Kanta-asiakkaille örveltäminen sallitaan, Kalervo sanoo.
– Nuoko tuolla tiskin takana tietäisivät aina, missä vaiheessa toiselle voi vielä tarjoilla? Ei todellakaan. Tiskin takana tehdään virhearvioita, Leena sanoo.
–Kyllähän täällä sanotaan tosi paljon, että nyt sinun on parempi mennä kotiin, Irene puolustelee.
– Aina on ollut niin, että humalaisille on juotettu, vakuuttaa humalainen herra itse.
Vai voiko muuta odottaakaan?
– Baareilla on tulotavoite, ja niitä kontrolloidaan heikosti, Kalervo muistuttaa.

Ravintolayrittäjä lukee lakia eri tavalla
Noora, 19, on töissä baaritiskin takana.
– Sen näkee kävelytyylistä, eleistä, kehonkieli kertoo. Päivittäin saan sanoa jollekulle, että nyt on pohjia otettu liian paljon.
Humaltuneet asiakkaat eivät aina tästä tykkää.
– Täällä on portsari niitä tilanteita varten.
Hankalimmat asiakkaat poistaa paikalta poliisi. Poliisi onkin lääninhallituksen tarkastajien tärkein tietolähde sen suhteen, missä tarkastajia tiuhimmin tarvitaan.
– Joissakin paikoissa käymme monta kertaa vuodessa, joissain ei kertaakaan, kertoo ylitarkastaja Irja-Liisa Halijoki, joka vastaa muun muassa Lahden anniskelupaikkojen valvonnasta.

Tarkastuksista ei varoiteta etukäteen.
– Ravintolayrittäjillä ja meillä on hyvin erilaiset käsitykset siitä, kuka on selvästi päihtynyt ja kuka ei. Käymme jatkuvaa, uuvuttavaa keskustelua aiheesta, Halijoki mainitsee.
Ravintolayrittäjän mukaan vahvasti humaltunut asiakas on vetänyt pohjat kulman takana ja astellut sisään baariin ennen kuin pohjat ovat ehtineet vaikuttaa kunnolla. Tarkastajien tulisi yrittäjän mielestä myös ymmärtää turtumus, joka iskee, kun tekee anniskelutyötä illasta ja vuodesta toiseen. Humala pistää paljon paremmin raittiista ulkoilmasta sisään astuneen tarkastajan kuin baarin työntekijän silmään.
Aikaisemmin lakia rikkoneet ravintolayrittäjät pääsivät suullisella varoituksella, mutta sittemmin Etelä-Suomen lääninhallituksessa havaittiin, ettei niistä ollut apua. Nykyään rikkomusta seuraakin kirjallinen huomautus tai varoitus. Jos sekään ei auta, ravintoloitsija voi menettää alkoholin myynti- ja anniskelulupansa määräaikaisesti ja lopulta pysyvästi.
– Määräaikainen luvan menetys tapahtuu Etelä-Suomen lääninhallituksen alueella ehkä kerran vuodessa.
Tämä ei suinkaan johdu vain valvottavien yritysten lainkuuliaisuudesta.
– Tarvittaisiin moninkertainen valvoja-armeija, Irja-Liisa Halijoki toteaa.
– Kilpailu on niin kovaa alalla, bisnes on bisnestä. Työntekijät ovat kertoneet meille, että omistajilta on tullut sellaista viestiä että ”tulos tai ulos”. Pitää kuulemma tarjoilla vaan.
Poliisi voi sakottaa työnantajalleen kuuliaista mutta lakia läpi sormien katsovaa työntekijää. Tämä on Halijoen mukaan harvinainen, mutta tehokas keino saada meininki muuttumaan.

Salivalvonta syö aikaa tärkeämmiltä töiltä
Erityisiä ongelmaravintoloita ovat ne, joissa ei voi syödä, ainoastaan juoda. Joihin ihmiset menevät nimenomaan humaltuakseen.
”Salivalvonta” eli humalaisten bongaaminen syö Halijoen mielestä liikaa tarkastajien aikaa. Yrityspapereitakin pitäisi ehtiä syynätä.
– Lain mukaan anniskeluravintolassa tulisi aina olla paikalla vastaava hoitaja, joka on koulutettu ja pystyy valvomaan alkoholilain toteutumista. Pätevää vastaavaa hoitajaa ei kaikista ravintoloista löydy. Joissain esiintyy myös harmaata taloutta.
Kaikkien ravintoloiden paperit eivät kestä päivänvaloa. Sen sijaan Halijoki on tyytyväinen siihen, miten tunnollisesti ravintoloissa kysytään nykyään nuorten ihmisten papereita.
Kurinalaisuus johtuu tässä tapauksessa lain kirjaimen pelottavasta varjosta.
– Olisi liian riskialtista rikkoa tätä lakia. Alaikäiselle tarjoilemisesta seuraakin automaattisesti määräaikainen myynti- ja anniskeluluvan peruutus, Halijoki sanoo.
– Mutta sitä tapahtuu ja se sallitaan, että tillin tallin olevalle asiakkaalle tuodaan aina vaan tuoppia eteen.
Silloin kun tarkastajalla on tarkastuksessa poliisi mukana, seistään varmemmalla pohjalla kuin silloin, kun hän on liikenteessä yksin.
– Muutenhan siinä on vain yrittäjän sana tarkastajan sanaa vastaan, Halijoki huomauttaa.

Tarjoiltiinpa humaltuneille tai ei, alkoholilain 23§ mukaan ”Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava anniskelupaikasta.” Eikö meidän ravintoloissamme ole selvästi päihtyneitä henkilöitä?
Sosiaalisesti tuomittavan häiritsevän käytöksen rima on Suomessa ilmeisen korkealla

Näin lakia rikkovasta ravintolasta huomautetaan
Jos haluat tehdä huomautuksen ravintolasta, jossa alkoholilakia ei noudateta, voit ottaa yhteyttä lääninhallituksesi sosiaali- ja terveysosastolle. Kirjallinen selostus lainrikkomuksesta tai -rikkomuksista on kaikkein tervetullein, mutta puhelutkin otetaan vastaan.
Valitus on syytä jättää omalla nimellä. Tyypillisin valituksen tekijä on porttikiellon saanut, katkeroitunut asiakas, joka ei halua mainita nimeään.
Ravintoloiden aiheuttamia meluhaittoja ja niiden asiakkaiden aiheuttamia tupakansavuhaittoja käsittelee terveystarkastaja.

Laki toteutuu, yleensä:
Alkoholijuomaa ei saa anniskella kahdeksaatoista vuotta nuoremmalle, ei myöskään muuta juomaa, joka sisältää vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia (AlkoL 24§).
Nuori ostaja on velvollinen vaadittaessa todistamaan henkilöllisyytensä iän varmistamiseksi (AlkoA 26§).

Laki toteutuu usein:
Alkoholijuomaa ei saa anniskella selvästi päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle (AlkoL 24§).

Onko meillä tästä lakikin:
Päihtynyttä ei saa päästää anniskelupaikkaan. Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava anniskelupaikasta (AlkoL 23§).

Teksti: Natalia Laurila Kuva: Tuuli Hypén
Lähde: raitis.fi 3/08