Raitis

Kannanotto on hyväksytty Raittiuden Ystävät ry:n liittovaltuustossa 13.9.2008

RAITTIUDEN YSTÄVÄT: ALKOHOLIJUOMIEN MARKKINOINTIRAJOITUKSET YHDENMUKAISTETTAVA

Tavoitteena on alkoholijuomien markkinoinnin ja mainonnan kielto tupakan tavoin Helsingissä kokoontunut Raittiuden Ystävät ry:n liittovaltuusto vahvisti järjestön vuoden 2009 toiminnan päämääriksi raittiuden edistämisen ja alkoholin kulutuksen vähentämisen. Järjestö haluaa rajoittaa alkoholin markkinointia, koska mainonta ylläpitää ja vahvistaa alkoholin kulutusta ja on ristiriidassa vähentämistavoitteen kanssa. Alkoholin kulutuksen vähentäminen on kansallisesti asetettu tavoite, joka on vahvistettu monissa ohjelmissa. Toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi kuitenkin ontuvat, esim. verotuksen kiristämisen ja markkinoinnin rajaamisen keinoja ei käytetä. Alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat kokonaiskustannukset ovat vuosittain noin 6 miljardia euroa, moninkertaisesti enemmän kuin alkoholista saatavat tulot.

Tutkimusten mukaan alkoholimainonta lisää nuorten alkoholinkulutusta. Enemmistön mielipide puoltaa markkinoinnin rajoittamista: • 62 % suomalaisista haluaa kieltää alkoholin mielikuvamainonnan (Suomalaisten alkoholiasenteet 2006) • 59 % suomalaisista haluaa kieltää alkoholiteollisuuden harjoittaman sponsoroinnin ja mainonnan urheilutapahtumissa (Suomalaisten alkoholiasenteet 2006) • 75 % EU:n kansalaisista on sitä mieltä, että nuoriin kohdistuva alkoholimainonta pitäisi kieltää jäsenvaltioissa (Eurobarometri 2007)

Väkevien alkoholijuomien markkinointi on tiukasti rajattua, kun taas mietoja alkoholijuomia mainostetaan vapaasti ja runsaasti. Suurin osa alkoholista juodaan mietoina juomina, joten miedoista kertyy eniten haittoja. Raittiuden Ystävät ry vaatii, että mietojen ja väkevien alkoholijuomien markkinointi ja mainonta tulee yhdenmukaistaa ja rajata niin, että se ei esim. vetoa lapsiin ja nuoriin myönteisillä mielikuvilla. Markkinoinnin rajaamisen vähimmäistavoitteiden lisäksi järjestön pitkän ajan tavoitteena on alkoholijuomien markkinoinnin kielto tupakan tavoin.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tom Anthoni, puh. 040 773 9706