Raitis

Alkoholismi hidastaa Venäjän kehitystä

Monet ihmettelevät Venäjää – miksi maa jäi taloudellisesti niin paljon jälkeen muusta Euroopasta. Eräs syy on, että tämä on myrkytetty kansakunta. Aivan kuten Amerikan intiaanit myrkytettiin, on suuri osa venäläisistä alkoholisoituneita. Alkoholi vaikuttaa ammattielämäämme. Emme tiedä tulemmeko koskaan saavuttamaan muun Euroopan. Alkoholi on maan suuri kehityksen este.

Näin puhuu Sergei Poliatkin, yksi Venäjän johtavista alkoholitutkijoista. Hän johtaa yhtä Moskovan menestyksellisimmistä alkoholismin hoitoklinikoista.

– Alkoholismi aiheuttaa leväperäisyyttä työelämässä, Poliatkin sanoo. Alkoholisti ei ole sanansa mittainen, hän ei ole rehellinen ihminen. Alkoholistiin ei voi luottaa, alkoholistille tärkeää on rakkaus alkoholiin.

– Kaikki nämä puutteet ovat ilmiselviä tämän päivän Venäjällä, Poliatkin jatkaa. Heikko moraali, valheet, laiskuus, huolimattomuus – kaikella on alkuperä maassamme laajalle levinneessä alkoholismissa. Tässä on syy miksi maamme on joissakin suhteissa niin paljon jäljessä muuta Eurooppaa.

– Käy venäläisessä asuntokiinteistössä, Poliatkin jatkaa. Katso, kuinka huonosti eteisaula on maalattu, kuinka huonosti korjattuja paikat ovat. Kysy itseltäsi miksi haljennutta ikkunalasia ei vielä ole vaihdettu. Venäjällä näkee nopeasti kuinka kehnoa työn laatu on – on selvää että alkoholi vaikuttaa asiaan.

Joka päivä Poliatkinin klinikalle tulee kahdesta kolmeen potilasta päästäkseen eroon alkoholismistaan. Sergei Poliatkin on psykiatri ja tavallinen hoitomuoto on keskusteluterapia, jossa potilas tunnustaa alkoholiriippuvuutensa ja tunnistaa alkoholismin sairaudeksi.

– Osa hoidostamme muistuttaa Minnesota-mallia, sanoo tohtori Poliatkin. Potilas lähtee usein hoidostamme raittiina alkoholistina ja hän ymmärtää, että vapaus alkoholismista on kokopäivätyötä, taistelua, jota alkoholisti käy päivä kerrallaan.

Alkoholi on passivoinut tämän kansakunnan, sanoo Vadim Kolobov. Olemme runoilijoiden maa mutta emme ole koskaan pystyneet luomaan Nokian puhelinta tai Volvoa.Venäjää leimaa juuri nyt taloudellinen nousukausi. Seitsemäntenä peräkkäisenä vuonna talouskasvu on kuuden ja seitsemän prosentin välillä. Venäläiset toivovat nyt saavansa lännen kiinni ja saavuttavansa Suomen kaltaisen maan elintason. Vipuvartena näihin hyviin aikoihin toimii Venäjän suuret öljyvarannot. Maa on maailman toiseksi suurin öljyn viejä – vain Saudi-Arabia on edellä.

– Mutta kun öljyn hinta laskee maata lähestyy taloudellinen laskukausi, muistuttaa Vadim Kolobov, toinen johtava alkoholitutkija Moskovassa. Venäjä on tänään suuri raaka-aineiden toimittaja rikkaalle maailmalle.

– Olemme runoilijoiden, balettitähtien ja taiteilijoiden maa, tohtori Kolobov jatkaa. Emme ole koskaan pystyneet tuottamaan Nokian puhelinta. Voidaan vain kysyä, onko maassa rehottavalla alkoholin väärinkäytöllä ollut osuutta tähän tilanteeseen.

Se mihin tohtori Kolobov viittaa on että kansakunnalta vaaditaan enemmän jos Venäjälle halutaan länsimaita muistuttava talouselämä. Riskinä on, että alkoholi on jo veltostuttanut suuren osan venäläisistä ja tehnyt heistä laiskan kansan.

– Tietysti voidaan syyttää kommunismin aikaa siitä, että Venäjä ei kehittynyt, hän sanoo. Mutta on ilmiselvää, että alkoholi on passivoinut tämän kansakunnan.
– Neuvostoajan teollinen tuotanto oli usein sekundaa, hän sanoo. Neuvostoliittolaisen auton, tiskikoneen tai huonekalun laatu ei koskaan yltänyt länsimaiden vastaavien tasolle.

– Nyt ulkomaiset tuotteet ovat kilpailussa syrjäyttäneet useimmat näistä vanhoista neuvostoteollisuuden aloista – mutta edelleen Venäjällä tuotetaan esim. autoja. Tämä ala on nykyään kriisissä, venäläinen ostaa mieluummin korealaisen auton kuin huonolaatuisen uuden Ladan.

Sergei Poliatkin toivoo, että alkoholin kulutus vähenisi voimakkaasti. Hän näkee tämän elinehtona maan talouden voimistumiselle. Hän haluaa, että venäläiset viranomaiset toimivat nykyistä ponnekkaammin.

– Mihail Gorbatšov yritti vähentää alkoholin kulutusta perestroikan aikana, hän sanoo. Tulokset olivat hyviä, keski-ikä kasvoi, yleinen terveydentila parani ja itsemurhat vähenivät.

– Venäjällä on tänään ehkä 20 miljoonaa alkoholistia, hän sanoo. Se on viisitoista prosenttia väestöstämme. Totta kai tämä vaikuttaa ammattielämäämme. On tavallista, että työpaikoillamme ryypätään avoimesti, ja ihmiset eivät häpeile tätä.

– Mehän yritämme muodostaa uutta Venäjää, Sergei Poliatkin sanoo. Maa, jossa on aiempaa enemmän vapautta. Nyt maastamme tulee kansakunta muiden modernien Euroopan maiden rinnalle, se on unelmamme. Mutta tämä unelma ei taida koskaan toteutua ellei juominen maassamme vähene reippaasti.

Teksti ja kuva: Staffan Ringskog
Käännös ruotsista: Tom Anthoni
Lähde: raitis.fi -lehti 1/08